Последни новини
Home / Законът / ВАС отказа да спре и новите изисквания за касовите апарати

ВАС отказа да спре и новите изисквания за касовите апарати

Defakto.bg

Твърдените от 43 организации и фирми сериозни имуществени вреди не били доказани

Тричленен състав на Върховния административен съд отказа да спре изпълнението на новите изисквания към касовите апарати.

Определението на Марио Димитров, Василка Шаламанова и Емил Димитров – докладчик, не е окончателно, може да се оспори пред петчленка на ВАС.

Общо 43 организации и фирми оспориха пред ВАС последните промени в Наредбата за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, изискванията към софтуерите за управлението им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин. Бизнесът настоява да се обявят за нищожни поправките от миналата и тази година, като един от основните им аргументи е опасността от злоупотреба и изтичане на лични данни, търговска тайна и друга чувствителна информация. Защото НАП получава достъп до софтуера за управление на продажбите на търговци, ресторантьори, здравни клиники, лични лекари и др. Паралелно бе поискано спиране на действието на промените до окончателното произнасяне на ВАС по същество. Срокът за изпълнение на новите изисквания е до края на септември. А жалбоподателите са изтъкнали включително, че под страх от сериозни глоби и други санкции те на практика ще бъдат принуждавани да нарушават GDPR.

Тримата от Върховния административен съд отказват спиране, защото твърдените от жалбоподателите сериозни имуществени вреди са хипотетични и евентуални.

„Не се приемат от настоящия състав аргументите за евентуална невъзможност на молителите-търговци легално да упражняват търговската си дейност, и същите да претърпят санкции и принудителни административни мерки. Тези аргументи са базирани на хипотетични разсъждения, свързани с евентуално неизпълнение на законови задължения от молителите, вменени с процесната наредба, поради което са неотносими към настоящото производство.
Неотносими са и доводите за „други вреди“ породени от цялостното въздействие което обжалваните разпоредби биха имали върху жалбоподателите. Дали изпълнението на обжалваните разпоредби ще има за последица разкриване на лични данни на неопределен кръг лица, дали при приемането им са нарушени Регламент/ЕС/2016/679 за защита на личните данни, ЗДДС, ЗАПСП и др. нормативни актове, както и дали е налице незаконосъобразност на Наредба № Н-18 от 2006г., са въпроси по съществото на спора, поради което не следва да се разглеждат в производството по чл.166, ал.2 вр. чл.192 от АПК“, заявява тричленката на ВАС.

Отговорът

Определението ще бъде оспорено пред петчленен състав на Върховния административен съд, съобщиха от Българската стопанска камара.

И още:

„Съдът не е взел предвид, че на 1 октомври 2019 г. белият бизнес в България ще бъде изправен пред избора:

  1. да направи скъпи и сложни инвестиции и реорганизации на бизнеса си;
  2. да емигрира в друга юрисдикция;
  3. да преустанови дейността си; или
  4. да не успее да направи изискваните инвестиции и реорганизации, и да понесе значителни имуществени санкции, респективно – да бъде предмет на принудителни мерки, напр., запечатване на търговски обект.

Всяка една опция по-горе води до сигурни разходи и вреди за бизнеса!

Съдът не взел предвид и:

  1. грубите нарушения на действащото българско и европейско законодателство, които прилагането на Наредба Н-18 ще допусне или ще изисква от адресатите й да правят;
  2. опасността от злоупотреба и изтичане на лични данни, търговска тайна и друга чувствителна информация.“

About De Fakto

Проверете също

ВСС отхвърли искане на Гешев за отлагане на заседанието, прие да изслуша Сарафов, Тодоров и дежурните следователи от 1 май

Чрез адвоката си Радостина Томова главният прокурор Иван Гешев  поиска отлагане на заседанието на Пленума …

Председателят на СЕС Кун Ленартс открива 30-ия конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE) в София

ХХХ конгрес на Международната федерация по Европейско право (FIDE), ще се проведе в периода 31 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.