Последни новини
Home / Законът / Михаил Екимджиев: С откровени идиотщини спецпрокуратурата направи държавата за посмешище! Това е „пробив“ в сигурността

Михаил Екимджиев: С откровени идиотщини спецпрокуратурата направи държавата за посмешище! Това е „пробив“ в сигурността

Defakto.bg

„Специализираната прокуратура е специализирана да нарушава Конституцията и да прави откровени идиотщини, което се случва през последните два дни. Нали разбирате какъв погром върху доверието на хората в държавността следва от онова, което тази прокуратура сътвори?! Няма по-голяма опасност за националната сигурност от това хора, на които ние сме делегирали властта да спазват законите и да контролират тяхното спазване, брутално да ги нарушават и да правят държавата за посмешище в очите ни!

Самото компрометирането на прокуратурата води до загуба на доверието на хората в институциите, което е най-големият пробив в сигурността“. Така известният адвокат правозащитник Михаил Екимджиев коментира пред БНР разпространените вчера „материали“ от разследването на „кибертероризма“ в НАП, както и провидяната от прокурори опасност за разклащане на стабилността на държавата чрез задействането на пръскачките пред парламента.

Диверсията на пръскачките…. и разговорите

„В диалектиката има закон за преминаване на количествените натрупвания в качествени изменения. След като през последните дни бяхме свидетели на безпрецедентно натрупване на откровени прокурорски глупости, на нелепици, изказвани от ред прокурори, съвсем логично беше в един момент тази критична маса да премине в качествено изменение. И това беше съобщението на една загрижена прокурорка, че пред Народното събрание са могли тези кибертерористи да манипулират напоителните системи и пръскалките да създадат опасност за националната сигурност и това се интерпретира като диверсия. За да замажат този гаф, който показва пълната безпомощност, който е симптом, според мен психиатричен, се стигна до това безпрецедентно публикуване. Когато хората с много власт са способни да провидят диверсия в това, то утре те могат да я провидят и в нашия разговор, защото ние не показваме, според тях, дължимия респект към прокуратурата и всяваме недоверие сред обществото“, категоричен бе Екимджиев.

Риалити формат за „Оскар“

Адвокатът продължи:

„Това вече е един риалити формат на наказателен процес, в който хора с пурпурни тоги разиграват някакво нелепо шоу за забавление на публиката. Първо, обясняват как се подготвя атентат срещу държавния глава или чуждестранни делегации с пръскалките пред Народното събрание, а след това публикуват над 2000 данни на съдии, на прокурори, на премиера, на уважаемия господин Пеевски – нещо, заради което те водят делото срещу господин Иван Тодоров, срещу „ТАД груп“ и така нататък. Това е откровен сюрреализъм. Някой кинаджия сигурно страшно би се забавлявал да направи сценарий от всичко. Това ще бъде сценарий за „Оскар“.

Смачканата презумпция за невиновност

„Тези действия на прокуратурата категорично не могат да бъдат законни. Те са откровено противоконституционни. Защото има презумпция за невиновност и в Европейската конвенция,  и в Конституцията, и в НПК, и която директно беше смачкана и с изявленията на г-н Гешев, и на загрижената жена, която се оказа ръководител на отдел „Антитероризъм“. Имам известно успокоение, че засега тези откровено гротескни измерения на прокуратурата са характерни повече за Специализираната прокуратура. Но ако ВСС и президентът допуснат господин Гешев да стъпи в длъжност, то цялата прокуратура ще добие този формат на бурлеска, на абсурд….“, предупреди Михаил Екимджиев.

Борисов и Пеевски могат да съдят прокуратурата

Юристът напомни и че в Наказателния кодекс има сециален текст за „пробив“ на данните, независимо чии, и – риторично – запита дали някой ще потърси отговорност на прокурорите, които са го допуснали.

Иначе всеки гражданин, всички тези съдии, прокурори и следователи, включително господин Пеевски и  господин Борисов, могат да потърсят обезщетение срещу Прокуратурата за изнесените им данни. Могат да го направят по  Закона за защита на личните данни в България. А иначе, в Страсбург вече имаме поне десетина осъдителни решения. Новатор в тази дейност беше бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който публично четеше присъди и обявяваше хора за престъпници, но господин Гешев и ръководената от него прокуратура се оказват един достоен приемник“, каза адвокатът.

В една нормална държава атакуваната фирма би „занулила“ г-н Гешев

За доказателствената сила на публично изнесените материали от разследването Екимджиев коментира: „Категорично всичко изнесено нищо не доказва. Очевидна е целта да се манипулира общественото мнение, като избирателно се вадят определени пасажи и им се дава обяснение. Това е театър за наивници. Да, прокуратурата е господар на досъдебното производство, може да изнася информация, но в закона е заложена презумпция че това ще става разумно, в обществен интерес. А не хора да бъдат унищожавани, като бъдат обявявани за престъпници, не фирми и бизнеси да бъдат съсипвани, в някои страни това се приема за престъпление срещу правосъдието. Но тук няма кой да ги пипне.

Безпрецедентно е напоителното изнасяне на следствените материали. Без да се използва дори условно наклонение се казва: този е извършител, тази фирма се занимава с кибертероризъм. В една нормална държава, особено в САЩ тази фирма би „занулила“ г-н Гешев!

Шефът на ГДБОП: Разследващите показаха истината

Паролите на компютрите на „ТАД груп“ са били разкрити чрез
охранителните камери на фирмата в техния офис и са разбити „с
хитрост и лукавост“. Това каза директорът на ГДБОП Ивайло
Спиридонов пред БТВ.
„Колегите установиха паролите чрез камерите за наблюдение. Тези
лица (тримата обиняеми от „ТАД Груп“ – бел. ред.) са пример за
това как може да станеш жертва на собствената си охранителна
система. Може ли да правиш престъпления пред камери и
записване на звукови файлове? Всяко едно действие е фиксирано“,
обяви Спиридонов.
Бе категоричен:
Не е безпрецедентно прокуратурата да изнася информация. И разследващите трябва да покажат до някаква степен
истината, която ще стане ясна в съда. Много бързо забравяме какво се е случило само преди няколко дни. Тези обвиняеми
лица обикаляха студията и обясняваха, че нямат нищо общо с тази атака. А какво се получава сега? Това, което беше
изнесено от прокуратурата е резултат от дългогодишната работа и неспане на служителите на ГДБОП. Нека да види
обществеността какви хора ходят по студиата. Много са доказателствата. Това, което вчера беше изкарано от
прокуратурата, е една малка част!“

И още: „Някои хора си мислят, че са хванали прокуратура и ГДБОП в ъгъла, Според мен са ги хванали за… как беше, за шлифера„.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.