Последни новини
Home / Законът / След среща при Манолова: ДАЕУ и българи в чужбина ще работят съвместно за пилотно дистанционно електронно гласуване

След среща при Манолова: ДАЕУ и българи в чужбина ще работят съвместно за пилотно дистанционно електронно гласуване

Defakto.bg

 

Да се създаде работна група към проекта „Изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване“, се разбраха председателят на Държавна агенция „Електронно управление“ Александър Темелков, омбудсманът Мая Манолова и българи, живеещи извън страната, членове на ИК „Гласувай без граници“. Съобщението е на пресслужбата на омбудсмана.

До това решение се стигна днес на среща в агенцията, инициирана от омбудсмана, по искане на сънародниците ни, които потърсиха съдействието й за ускоряване въвеждането на дистанционното електронно гласуване.

От страна на ДАЕУ бяха представени реализираните до този момент дейности по проекта, промените в законодателството и основните предизвикателства за успешното му изпълнение. Представителите на българите, живеещи и работещи в чужбина, изразиха своите критики, свързани с невъзможността да упражняват правото си на глас чрез електронно дистанционно гласуване. Те акцентираха, че са очаквали до 31 декември 2018 г. да бъде разработена пилотната система за провеждането му, финансирана с европейски средства на стойност 1,5 млн. лв.

Мая Манолова отбеляза, че след промените в Изборния кодекс провеждането на дистанционно електронно гласуване вече не се обвързва с неколкократно отлаганата електронна идентификация в личните карти, каквото оправдание имаше, за да не се реализира.

Според нея, приетите текстове дават широка възможност за провеждане на заложените в Изборния кодекс експерименти, опирайки се на различни способи за идентифициране на избирателите, като електронен подпис или въз основа на данни, съхранявани в информационните фондове за българските лични документи в т.ч. съвременни методи чрез лицево разпознаване и др.

Членовете на ИК „Гласувай без граници“ и омбудсманът препоръчаха по-голяма ангажираност от страна на ЦИК по проекта за дистанционно електронно гласуване, по който ДАЕУ е бенефициент, и бързо одобряване на техническото задание, съобразено с промените в Изборния кодекс. Те изразиха готовност да бъдат активни участници в работната група, като предоставят експертна и консултантска помощ при неговото изпълнение. Целта е да се създаде работеща пилотна система за дистанционно електронно гласуване, която да се ползва с доверие от гражданите, да гарантира тайната и интегритета на вота, както и да отговаря на високите стандарти за киберсигурност.

Омбудсманът подчерта, че миналата седмица отново е напомнила на ЦИК, че по закон комисията има задължението до 31 юли 2019 г. да създаде постоянно действащо специализирано звено за техническо осигуряване и контрол на електронното гласуване, а до края на март 2020 г. да приеме пътна карта за произвеждането му.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатите от ОСА предлагат на президента да наложи вето на “наказателната репресия” за „споделено пътуване“.

Обединение на свободните адвокати (ОСА) изпрати предложение до  държавиня глава Румен Радев да наложе вето …

Поправка в закона за равен статут на държавни и частни болници мистериозно изчезва по пътя от МС до НС

При гласуването на промените в Закона за обществените поръчки, управляващите утвърдиха възможността да се плаща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.