Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев обеща публикуването на материали да продължи. Бойко Борисов: Не се меся за главния прокурор!

Иван Гешев обеща публикуването на материали да продължи. Бойко Борисов: Не се меся за главния прокурор!

Defakto.bg

Кандидадът за главен прокурор Иван Гешев обеща и занапред публично да бъдат оповестявани факти и доказателства на прокуратурата, когато „защитата или някой друг говори неистини пред обществото“.

Това е отговорът му на обществените вълнения и недоумения от безпрецедентното пускане на 13 файла с материали по разследването на „тероризма“ в НАП (които ги няма в делото, по думите на адвокат Ина Лулчева). И които разкриха ЕГН на Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Делян Пеевски, както и лични данни на над 2000 магистрати – основно прокурори, тук-там следователи.

Аз не виждам какво могат да попречат определени доказателства , които така и така са явни и се коментират в съдебните заседания. За това тези доказателства, които представихме, са в един супер минимален обем от това, което има по делото и те са представени в обем, който няма да затрудни бъдещото разследване. Вярвайте ми, дори ежечасно излизат нови доказателства, който при необходимост, за да бъде информирано обществото, когато няма да бъде затруднено разследването, ще бъдат представени на обществото. Това ще стане, защото става въпрос за интереса на над 5 млн. български граждани”, обяви Гешев цитиран от Нова тв. Единственият кандидат за главен прокурор, след ден-два мълчание, този път проговори от Враца. Където късно вчера отиде да обяви, че са задържани двама за убийството на възрастен мъж. И че „приоритет на прокуратурата занапред ще е битовата престъпност„. С две думи – заговори като вече избран главен прокурор (изборът е на 24 октомври).

За опасните за държавната стабилност пръскачки не отвори думи.

Премиерът: Няма да се месим

В Пазарджик пък премиерът Бойко Борисов за първи път коментира номинацията на главен прокурор.

И демонстрира „пълен неутралитет“ за този избор.

Обяви: „Представете си, че през моя министър на правосъдието от моята политическа партия бях издигнал втори такъв кандидат. Какво хипотетично би станало, ако бях посочил Емил Радев. Ако го изберат, изведнъж на другия ден се оказва, че депутат от ГЕРБ е главен прокурор на републиката“.

И още: „Аз считам, че това трябва да отпадне от закона. Не трябва никоя партия или правителство да се меси в независимата съдебна власт и затова не излъчих кандидат. Аз не предлагам никой, който стане, той“.

Нещо повече – премиерът каза, че прокурорите избират прокурори, а съдиите – съдии. За „тримата големи“ обаче не е така, те се избират от Пленума на ВСС, в който заедно заседават прокурори и съдии, а исканото мнозинство от 17 „за“ не е постижимо за нито една от двете колегии поотделно.

Два вуза и дирекция на МВР зад Гешев

Междувременно кандидатурата на Иван Гешев продължава да трупа подкрепи, които първо се появяват на сайта на Прокуратурата, а после и на този на ВСС. Резултатът дотук е 24 на 1 за него, картинката разваля една публикувана отрицателна позиция на „Правосъдие за всеки“.

Безпрецедентната активност на одобряващите този кандидат е законово „обяснена“ с чл. 173, ал. 8 от ЗСВ – общ текст, предвиждащ съсловни организации, вузове, неправителствени организации да дават становища и да задават въпроси (въпроси дотук няма). Единствено становището на Националната следствена служба сочи друго основание – чл. 194а, ал. 7 ЗСВ. Текстът гласи, че „прокурорите и следователите при съответната прокуратура могат да изразят становище за кандидата за административен ръководител„.

„Външните“ подкрепи за Гешев дотук са от директора на ОД на МВР – Пазарджик и от ректорите на два вуза – Югозападния университет и УНСС.

ОД на МВР Пазарджик: Ръководството на областната дирекция на МВР в Пазарджик заявява категоричната си подкрепа към направената кандидатура на г-н Иван Гешев за избор на Главен прокурор на страната ни. Тази позиция е резултат на напълно обективно и безпристрастно мнение, основано само на преки наблюдения от дейността на г-н Гешев в качеството му на ръководител на Специализираната прокуратура, а към настоящия момент на заместник-главен прокурор!

Той е доказал се във времето прокурор от кариерата с впечатляващи резултати в противодействието на организираната престъпност и разследване на престъпления с голям обществен отзвук.

Уверени сме, че в качеството си на Главен прокурор той ще продължи да надгражда наложените добри практики в работата на държавното обвинение, ще поддържа създадената атмосфера на изключително добро и ползотворно взамодействие между прокуратурата и органите на полицията.

Директор на ОДМВР старши комисар Йордан Рогачев

Становище на Югозападния университет „Неофит Рилски“, подписано от ректора проф. д-р Борислав Юруков. (От страницата на университета става ясно, че становището си е на ректора, не на вуза):

„Считаме, че е необходимо да се поддържа и защитава изразяването на доверие в българските държавни органи, респективно към органите на съдебната власт. Днес повече от всякога обществото следва да изразява подкрепата си към работещите професионалисти и към лидерите, способни да поемат отговорност за бъдещето развитие на прокуратурата и на съдебната власт.

Единодушната подкрепа за кадидатурата на г-н Иван Гешев от Прокурорската колегия на ВСС е достатъчно показателна за неговите професионални, морални и нравствени качества“.

Становище на УНСС, подписано от ректора проф. Стати Статев:

„Заявяваме подкрепата си за г-н Иван Гешев за главен прокурор на Република България, която изцяло отговаря на изискванията на чл. 170, ал.5 от Закона за съдебната власт“.

Пояснява се, че „трябва да бъдат уважени професионалното мнение и единодушната подкрепа за кандидатурата от страна на Прокурорската колегия, на прокурори, следователи и служители от окръжни и районни прокуратури, на НСлС, на УС на Камарата на следователите и др.“

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург: Българските власти са нарушили ЕКПЧ с прогонването на ромите от Войводиново

  Дори след като Съдът в Страсбург разпореди на българските власти да осигурят подходящо настаняване …

Министър Крум Зарков: Депутатите ще заварят на банките готови законопроекти по Плана за устойчивост и възстановяване

Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети “ Поисках оставката …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.