Последни новини
Home / Законът / Пламен Георгиев: В работата нямам грешки, сбърках в комуникацията с медиите за „измисления“ скандал

Пламен Георгиев: В работата нямам грешки, сбърках в комуникацията с медиите за „измисления“ скандал

Defakto.bg

Да съм спряган за главен прокурор?! Това зависи от ВСС, те се обединиха около безспорен кандидат

В работата си начело на КПКОНПИ не съм допускал грешки, в морален план – също. Може би сбърках в комуникацията с медиите – може би от самото начало трябваше да обяснявам за всичките лъжи, които се изричаха сутрин, обед и вечер по измисления скандал с моя апартамент. Тази равносметка направи бившият председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев пред Нова тв. Той изненадващо подаде оставка пред парламента на 31 юли, а депутатите я гласуваха с голямо мнозинство, без да го изслушат.

На въпрос кой ще го наследи на поста и какъв трябва да е профилът на наследника, отговорът бе: „Трябва да е решителен човек, който да продължи да надгражда това, което вършим. Ние имахме успехи, а България има антикорупционна комисия, която е на европейската карта и членува във всички антикорупционни организации“. Дали такъв човек е заместникът му Антон Славчев, дошъл от ДАНС, който временно оглави КПКОНПИ, не стана дума. Бе категоричен: „Не съм коментирал оставката си с Бойко Борисов, нямам причина, ние сме независим орган, избран от Народното събрание, защо изобщо се замесва името на премиера?!“

Любопитен бе и друг момент – обяснението на Пламен Георгиев дали е бил реален кандидат за нов главен прокурор, преди „Апартаментгейт“, тъй като името му се спрягаше за тази надпревара. „Това не зависи от човека, кандидатурата се издига от ВСС, те се обединиха около една очевидно безспорна кандидатура, която се подкрепя от всички членове от Прокурорската колегия“, заяви бившият шеф на КПКОНПИ.

В понеделник, на извънредно заседание Прокурорската колегия ще гласува неговото възстановяване като обвинител в спецпрокуратурата.

При явяването му в парламента миналата сряда Георгиев бе с охрана от НСО. Днес обясни, че я има повече от пет месеца заради анонимни заплахи за живота му, „оценени от компетентните органи като много сериозни“. Отказа да се впуска в детайли, тъй като по случая се води досъдебно производство. Както и да назовава евентуални имена на заплашващите го – посочване на име без доказателства е клевета .

Пламен Георгиев разясни и защо е подал оставка в последния предваканционен работен ден на Народното събрание. „В сряда сутринта ми бе връчен актът на НАП и веднага занесох оставката си“, каза той.

За проверката на данъчните, разпоредена от Сотир Цацаров, каза, че е била много сериозна, за 6 години назад са били проверени всички негови и на семейството му доходи и това е нямало как да стане бързо. „Изчаках да приключи проверката на НАП, исках при подаването на оставката да изляза чист пред хората и да кажа – при мен всичко е законно, но след целия този скандал не мога да остана ръководител на КПКОНПИ“, обяви Георгиев.

На следващия ден, 1 август, от прокуратурата оповестиха за една приключила проверка, която не е открила незаконни доходи – тази на сина на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов. Но не и за други.

Пламен Георгиев открои три причини за оставката си: „Първата е уникалният тормоз срещу семейството ми, детето не може да излезе от къщи, където отпред стоят репортери, снимат ви с дронове. Скандалът навреди на моя личен имидж, а оттам и на този на КПКОНПИ“.

Повтори – скандалът е „измислен, изговаряха се лъжи сутрин, обед и вечер“. Конкретно: „Лъже се за всичко във връзка със закупеното жилище. Като се започне оттам, че съм платил евтино – 293 000 лева за 100 кв м апартамент, плюс разходите по прехвърляне никак не е малка сума. Парите са кредит от банката, имам да изплащам още 160 000 лева, този апартамент е на банката“.

Най-интересно бе обяснението му, поредно, за прословутата недекларирана тераса, за която първоначално твърдеше, че била „обща част“. На въпрос идват ли съседи на тази обща част, отговорът бе: „Как да идват, като архитектите са я конструирали така, че само от моя апартамент има изход, затова аз плащам данъци за това. Никой не попита съседите. Знаете ли, че когато купих жилището още на другия ден съседите дойдоха да ми кажат, че отвсякъде тече от терасата и трябва да се правят ремонти?!

Не каза нищо ново за „олигарсите и настъпените интереси“, които Георгиев отдавна сочи като първопричина за атаката срещу него.  „За последните 2 години комисията е отнела 40 милиона с влезли в сила решения на съда, има искове за още 300 милиона по допуснати обезпечения.  От април миналата година, когато се формира новата КПКОНПИ има десетки случаи на корумпирани служители, на които прокуратурата е повдигнала обвинение, два случая на задържане с белязани пари“.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург: Българските власти са нарушили ЕКПЧ с прогонването на ромите от Войводиново

  Дори след като Съдът в Страсбург разпореди на българските власти да осигурят подходящо настаняване …

Министър Крум Зарков: Депутатите ще заварят на банките готови законопроекти по Плана за устойчивост и възстановяване

Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети “ Поисках оставката …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.