Последни новини
Home / Законът / Българската съдийска организация с ново ръководство

Българската съдийска организация с ново ръководство

Defakto.bg

Една от съсловните организации на съдиите – Българската съдийска асоциация (БСА) има ново ръководство.

За това информира новият председател Росица Велкова, съдия в Софийския районен съд. Досега начело на БСА бе Богдана Желявска от СГС, бивш зам.-председател на съда в мандата на Владимира Янева.

БСА е сред съсловните организации, които покриха изискванията на съдебния съвет за членство в новосформирания, още не заработил Съвет по партньорство.

Росица Велкова (вляво) и колегата й София Икономова в „Шоуто на Слави“ по повод протеста в СРС

Росица Велкова бе сред опозицията на публичните протести на магистратите от СРС срещу политиката на Висшия съдебен съвет и загърбването на проблемите на най-големия съд в страната. Тогава с колегата й София Икономова участваха в „Шоуто на Слави“ и заявиха, че „част от съдиите в Софийския районен съд работят, а друга част протестират, че не могат да работят“. Както и че протестът е иницииран от далото оставка ръководство начело с Методи Лалов. В отговор над 40 магистрати излязоха с писмо, сезирана бе етичната комисия на ВСС.

Росица Велкова бе кандидат в надпреварата за председател на Районния съд в Горна Оряховица, но се оттегли.

Съобщението на БСА:

С настоящето бих искала да Ви уведомя, че след проведено на 05.07.2019 г. Общо събрание на Българска съдийска асоциация бяха избрани нови управителен и контролен съвети, в т.ч. и председател на Управителния съвет, а именно Росица Велкова – съдия  в Софийски районен съд.

Новоизбраните членове на Управителния съвет заявяват волята си в условията на гражданското общество и демократичната правова държава да допринасят за развитието на принципите на публичност, гласност и прозрачност на съдебните процеси в съдебните актове и пряката съдийска работа. БСА изразява готовност за активно сътрудничество с всички представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт по въпросите, касаещи не само съдебната система, но и процесите, свързани със законотворчеството във всички области на правото, като ще участва със своята експертна позиция.

Като съсловна организация, приоритет на организацията е да работи за издигане социалния статус на съдиите и техния авторитет и за гарантиране на техните права и законни интереси. Същевременно заявяваме желание за разширяване на сътрудничеството с останалите съсловни магистратски организации, както и между отделните правни системи в европейски и международен план.

С уважение: Росица Велкова – председател на БСА

Снимката горе е от фейсбук страницата на Българската съдийска асоциация

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.