Последни новини
Home / Законът / Възстановиха Пламен Георгиев като прокурор, от 1 август

Възстановиха Пламен Георгиев като прокурор, от 1 август

Defakto.bg

Единодушно, с 8 „за“, Прокурорската колегия на ВСС възстанови Пламен Георгиев като обвинител.

Считано от 1 август той се връща като прокурор в специализираната прокуратура на налична свободна длъжност там.

Днешното заседание бе извънредно и се ръководеше от Евгени Диков. Продължи буквално пет минути. Въпреки че се „разпуснаха“ до 12 септември, кадровиците събраха кворум – за Прокурорската колегия той е 6 човека.

Поводът бе постъпила молба от бившия председател на КПКОНПИ за връщане в системата. Срочността очевидно е била заради датата на възстановяването му.

На 31 юли Пламен Георгиев внесе оставката си от антикорупционната комисия в парламента, а депутатите я гласуваха в същия ден. След това е поискал от ВСС да бъде върнат в прокуратурата, считано от следващия ден 1 август.

Основанието е в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. В чл. 10, ал. 6 се казва: „След изтичане на мандата на Комисията или при предсрочно прекратяване на правоотношението на основание чл. 11, ал. 1, т. 2 член на Комисията, заемал длъжността съдия, прокурор или следовател, се възстановява на заеманата длъжност преди избора, като времето, през което е бил член на Комисията, се зачита за стаж по чл. 164, ал. 1 – 7 от Закона за съдебната власт.

Пламен Георгиев напусна системата като зам.-шеф на специализираната прокуратура. По закон обаче се пази магистратската длъжност „прокурор“, а не административната. Няма пречка, ако новият шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек Петров го предложи за заместник, ВСС да одобри Георгиев и на този пост.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.