Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев предупреждава: Не закачайте прокурорите, които са ме подкрепили, ще отговорим с всички (законови) средства! (Допълнена)

Иван Гешев предупреждава: Не закачайте прокурорите, които са ме подкрепили, ще отговорим с всички (законови) средства! (Допълнена)

Defakto.bg

След надпреварата от подкрепи за единствения номиниран кандидат за главен прокурор, трупащи се на официалните сайтове на ПРБ и на ВСС, днес дойде предупреждение към всички, позволили си да се усъмнят в тяхната автентичност, доброволност, тежест.

Прокуратурата разпространи безпрецедентна позиция от кандидата Иван Гешев, зам.-главен прокурор. От свое име и „от името на главния прокурор Сотир Цацаров и ръководството на ПРБ“ той заявява….

Вижте какво:

Позиция на заместник-главния прокурор Иван Гешев:

„Като магистрат, чийто професионален път е минал изцяло в различни структури на прокуратурата и следствието, искам искрено да благодаря на всички колеги от ПРБ, независимо дали са изразили подкрепата си за мен в качеството ми на кандидат за главен прокурор, или не са го направили.

Опитите за политически натиск, за представяне на прокурорите и следователите като втора ръка магистрати, които нямат собствено мнение и гласуват под строй, видимо са мотивирани от партийни, корпоративни и/или лични интереси, различни от тези на българските граждани. Обяснимо е старанието на някои партии, бизнес кръгове, обвиняеми, подсъдими и/или осъдени лица, както и на техни представители, за пореден път да пробват да изключат професионалната ни общност дори от възможността да изразим мнение за собствения си избор.

От името на главния прокурор г-н Сотир Цацаров и ръководството на ПРБ обаче заявявам, че няма да се допуснат персонални атаки срещу магистрати и съдебни служители само и единствено защото са изразили лична позиция. На старанието да бъдат демонизирани отделни магистрати, като прокурор Силвия Соколова, СпП, ще бъде отговорено със всички позволени от закона средства, включително и с ясно изразено становище за подкрепа. Въпреки че в конкретния случай това едва ли е необходимо, защото най-добрата атестация за нея, персонално, е дадена от федералния прокурор на Кралство Белгия Фредерик Ван Льов, който в писмо до главния прокурор г-н Сотир Цацаров благодари за отличната й работа при най-мащабната операция на полицейски и съдебни служби в Европа през 2017 година под названието “Халифакс“.

Сигурен съм, че прокурорите, следователите и съдебните служители заедно ще отговорим на очакванията за справедливост и сигурност на всички български граждани, независимо от обществения или социалния им статус“.

Иван Гешев, заместник на главния прокурор при ВКП

Поводът

Подобно недвусмислено и сериозно предупреждение – то винаги е сериозно, когато идва от върховете на държавната власт, „господари“ на повдигането на обвинения и иницирането на проверки, сиреч на задействането на наказателна репресия – първоначално събуди недоумение.

Факт е, освен похвалните, от номинацията на Иван Гешев досега излязоха и критични публикации. И два масови протеста имаше. А на опитите към прокурорско-следователската единна подкрепа да бъдат присъединени и два вуза, провокира публична реакция на преподаватели от УНСС. Но несъгласията, дебатът, съмненията са най-нормалното нещо, за демокрацията. Пълното единомислие е характерно за други общества.

Недоумение събуди и твърдението за „демонизиране“ на прокурор Силвия Соколова от специализираната прокуратура – фигура, публично неизвестна.

Накрая загадката кой е атакувал тази обвинителка и с какво, се разреши.

На нея е посветен само един пасаж от публикация на „Капитал“, анализираща механизма на подкрепите и подкрепящите. В който се казва:

Сред тях например е Силвия Соколова, която през 2013 г. беше свидетел в дисциплинарното производство срещу покойния член на ВСС и заместник на Борис Велчев Камен Ситнилски. Тогава тя заяви, че откакто е прокурор, не знае някой да не е изпълнил устни указания или молба на началника си. Което дава идея за масовата подкрепа за Гешев сега„.

Съдия Петко Петков: Това е изпускане на нерви

„Изненадан съм, защото всеки магистрат, включително и кандидатите за главен прокурор, трябва да сдържат емоциите си. Това писмо ми звучи като изпускане на нерви“. Така съдията от СРС, бивш зам.-министър на правосъдието Петко Петков коментира позицията пред БНР.

И още: „Не само вербално, но и жестомимично той (Иван Гешев – б.р.) показва някаква агресия, което е твърде опасно качество за човек, натоварен с толкова много власт“.

Съдия Петков коментира и публичното изнасяне на материали от разследването за „тероризма“ срещу НАП:

„Опасна е тази тенденция, защото няма гаранция, че тези доказателства, които прокуратурата изнася, са в пълнота. Защото по едно дело е рядко да има само доказателства, сочещи само за виновността. Прокуратурата по закон е длъжна да събира и доказателства за оневиняване на обвиняемите“. За това мястото, където се представят доказателствата, е съдебната зала.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.