Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев предупреждава: Не закачайте прокурорите, които са ме подкрепили, ще отговорим с всички (законови) средства! (Допълнена)

Иван Гешев предупреждава: Не закачайте прокурорите, които са ме подкрепили, ще отговорим с всички (законови) средства! (Допълнена)

Defakto.bg

След надпреварата от подкрепи за единствения номиниран кандидат за главен прокурор, трупащи се на официалните сайтове на ПРБ и на ВСС, днес дойде предупреждение към всички, позволили си да се усъмнят в тяхната автентичност, доброволност, тежест.

Прокуратурата разпространи безпрецедентна позиция от кандидата Иван Гешев, зам.-главен прокурор. От свое име и “от името на главния прокурор Сотир Цацаров и ръководството на ПРБ” той заявява….

Вижте какво:

Позиция на заместник-главния прокурор Иван Гешев:

“Като магистрат, чийто професионален път е минал изцяло в различни структури на прокуратурата и следствието, искам искрено да благодаря на всички колеги от ПРБ, независимо дали са изразили подкрепата си за мен в качеството ми на кандидат за главен прокурор, или не са го направили.

Опитите за политически натиск, за представяне на прокурорите и следователите като втора ръка магистрати, които нямат собствено мнение и гласуват под строй, видимо са мотивирани от партийни, корпоративни и/или лични интереси, различни от тези на българските граждани. Обяснимо е старанието на някои партии, бизнес кръгове, обвиняеми, подсъдими и/или осъдени лица, както и на техни представители, за пореден път да пробват да изключат професионалната ни общност дори от възможността да изразим мнение за собствения си избор.

От името на главния прокурор г-н Сотир Цацаров и ръководството на ПРБ обаче заявявам, че няма да се допуснат персонални атаки срещу магистрати и съдебни служители само и единствено защото са изразили лична позиция. На старанието да бъдат демонизирани отделни магистрати, като прокурор Силвия Соколова, СпП, ще бъде отговорено със всички позволени от закона средства, включително и с ясно изразено становище за подкрепа. Въпреки че в конкретния случай това едва ли е необходимо, защото най-добрата атестация за нея, персонално, е дадена от федералния прокурор на Кралство Белгия Фредерик Ван Льов, който в писмо до главния прокурор г-н Сотир Цацаров благодари за отличната й работа при най-мащабната операция на полицейски и съдебни служби в Европа през 2017 година под названието “Халифакс“.

Сигурен съм, че прокурорите, следователите и съдебните служители заедно ще отговорим на очакванията за справедливост и сигурност на всички български граждани, независимо от обществения или социалния им статус”.

Иван Гешев, заместник на главния прокурор при ВКП

Поводът

Подобно недвусмислено и сериозно предупреждение – то винаги е сериозно, когато идва от върховете на държавната власт, “господари” на повдигането на обвинения и иницирането на проверки, сиреч на задействането на наказателна репресия – първоначално събуди недоумение.

Факт е, освен похвалните, от номинацията на Иван Гешев досега излязоха и критични публикации. И два масови протеста имаше. А на опитите към прокурорско-следователската единна подкрепа да бъдат присъединени и два вуза, провокира публична реакция на преподаватели от УНСС. Но несъгласията, дебатът, съмненията са най-нормалното нещо, за демокрацията. Пълното единомислие е характерно за други общества.

Недоумение събуди и твърдението за “демонизиране” на прокурор Силвия Соколова от специализираната прокуратура – фигура, публично неизвестна.

Накрая загадката кой е атакувал тази обвинителка и с какво, се разреши.

На нея е посветен само един пасаж от публикация на “Капитал”, анализираща механизма на подкрепите и подкрепящите. В който се казва:

Сред тях например е Силвия Соколова, която през 2013 г. беше свидетел в дисциплинарното производство срещу покойния член на ВСС и заместник на Борис Велчев Камен Ситнилски. Тогава тя заяви, че откакто е прокурор, не знае някой да не е изпълнил устни указания или молба на началника си. Което дава идея за масовата подкрепа за Гешев сега“.

Съдия Петко Петков: Това е изпускане на нерви

“Изненадан съм, защото всеки магистрат, включително и кандидатите за главен прокурор, трябва да сдържат емоциите си. Това писмо ми звучи като изпускане на нерви”. Така съдията от СРС, бивш зам.-министър на правосъдието Петко Петков коментира позицията пред БНР.

И още: “Не само вербално, но и жестомимично той (Иван Гешев – б.р.) показва някаква агресия, което е твърде опасно качество за човек, натоварен с толкова много власт”.

Съдия Петков коментира и публичното изнасяне на материали от разследването за “тероризма” срещу НАП:

“Опасна е тази тенденция, защото няма гаранция, че тези доказателства, които прокуратурата изнася, са в пълнота. Защото по едно дело е рядко да има само доказателства, сочещи само за виновността. Прокуратурата по закон е длъжна да събира и доказателства за оневиняване на обвиняемите”. За това мястото, където се представят доказателствата, е съдебната зала.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.