Последни новини
Home / Избрано / Вместо прокурорите, един съдия каза какъв трябва да е главният прокурор. Поздравления!

Вместо прокурорите, един съдия каза какъв трябва да е главният прокурор. Поздравления!

Defakto.bg

 

Петър Обретенов, адвокат

ПОЗДРАВЛЕНИЯ КЪМ КОЛЕГАТА ВАСИЛ ПЕТРОВ! Изключително точен и аргументиран анализ за изискванията, на които трябва да отговаря лицето, избрано за Главен прокурор, както и на констатацията, че номинираният кандидат не отговаря на  много от тези изисквания.

Този анализ трябваше да бъде направен от членовете на прокурорската колегия при ВСС преди единодушно да номинират Иван Гешев. Задавали ли са те тези въпроси, които повдига колегата Петров? Сигурно – не, щом са толкова единодушни, което пък поставя въпроса в състояние ли са изобщо да си ги зададат!

Тази номинация повдига много въпроси за професионалното, културното и етично ниво на кадрите в институциите на нашата съдебна система. Жалко е, защото въпросите, които повдига един районен съдия, трябваше да бъдат зададени още преди номинацията от съдии и прокурори от най – висок ранг,  а също – задължително – от университетски преподаватели, чието призвание е да подготвят достойни юристи за европейския облик на нашата съдебна система.

Вероятно, много от тези въпроси са дискутирани в предварителните консултации, които се състояха по инициатива на Президента, но те не станаха достояние на широката общественост. Интересно е дали номинацията на Гешев е в унисон с препоръките, които бяха дадени на тези консултации и дали членовете на прокурорската колегия са сметнали за необходимо да се съобразят с тях? Съвсем сигурно е обаче, че личността на Иван Гешев  не се вписва в много от  тези препоръки, както и с изискванията, които аргументирано съдия Петров е посочил, че трябва да отговаря един юрист, заемащ тази висока длъжност.

И накрая – нещо позитивно. С радост отбелязвам едно явление, което ми дава надежда за излизане от батака, в който е затънала нашата съдебна система. Срещам отделни съдебни актове на млади колеги, които по дълбочината на аргументацията, широтата на правните познания и стила на изложението, надминават това, което се съдържа в актовете на проверяващите ги инстанции. Макар и единични случаи – това е много обнадеждаващо. Вижда се светлина в тунела! Негативният подбор на съдебни кадри, в който определящи са политически, икономически и ред други зависимости – а това важи преди всичко и най – вече за ръководните кадри – трябва да отстъпи на такъв, който да осигурява действителната независимост на съдебната власт чрез избор на интелигентни, високо образовани личности, със солидна професионална подготовка и широка правна култура, и най- вече: с доказани в живота и в професионалната им дейност морални качества. Дерзайте млади колеги!

 

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.