Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия загрижена от „негативната кампания“ срещу Иван Гешев, дискредитирала институцията (допълнена)

Прокурорската колегия загрижена от „негативната кампания“ срещу Иван Гешев, дискредитирала институцията (допълнена)

Defakto.bg

Ръководството на ПРБ с ново становище срещу публикации

С декларация от днес Прокурорската колегия на ВСС се обяви срещу „негативната кампания“, водена срещу единствения кандидат за наследник на Сотир Цацаров Иван Гешев. Както и срещу „тенденциозните внушения“ за обвинители, участвали в подписки в подкрепа на кандидата.

Реакцията идва, след като вчера Асоциацията на прокурорите прикани кадровиците да се намесят в защита на доброто име на колега. Нещо, което не е правила от години насам. Но в сегашната процедура всичко е уникално и безпрецедентно.

Декларацията на Прокурорската колегия идва дни, след като от свое име и това на „ръководството на ПРБ“ зам.-главният прокурор Иван Гешев официално предупреди съмняващите се в автентичността, доброволността и тежестта на надпреварата от подкрепи от прокуратури и следствени служби, че на атаките срещу тези магистрати ще бъде отговорено с всички средства, законови.

Посланията са красноречиви и говорят сами за себе си.

Позиция на Прокурорската колегия на ВСС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява безпокойството си от негативната кампания, реализирана в част от българските медии, срещу заместника на главния прокурор Иван Гешев – кандидат за главен прокурор на Република България, както и срещу прокурорите и следователите, подкрепили неговата кандидатура.

С тревога и загриженост следим тенденциозните и манипулативни коментари, мнения и негативни публикации, накърняващи доброто име, професионалния авторитет и независимостта на прокурори и следователи. Тези прояви създават предубеденост и поляризират общественото мнение с цел да дискредитират прокурорската институция и да насочат дебата изцяло извън законоустановената процедура и органа по нейното провеждане.

Подобни тенденциозни внушения присъстват и в посочения материал „Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев“, засягайки и прокурор Силвия Соколова от Специализираната прокуратура, Димитър Петров – административен ръководител на Специализираната прокуратура, и кадровите решения от последните заседания на Прокурорската колегия на ВСС. За тяхната манипулативност и недостоверност свидетелства също обстоятелството, че коментарът е оставен без автор.

Намираме за необходимо да заявим, че професионалният и обществен дебат по провежданата в момента от Пленума на ВСС процедура за избор на главен прокурор, следва да се води със сериозни аргументи и добронамерен тон.

Прокурорската колегия на ВСС призовава обществото и медиите за повече толерантност и отговорност в провежданото обсъждане на номинираната кандидатура за главен прокурор. Това би дало възможност на гражданите сами да направят изводи за качествата на издигнатия кандидат, би запазило независимостта на магистратите, които подкрепиха номинацията, както и непредубедеността на останалата общественост, заявила подкрепа. По този начин се създават гаранции за законосъобразно протичане на независим и обоснован избор от Пленума на Висшия съдебен съвет“.

Без коментар

Толерантно и отговорно оставяме позицията без коментар.

Още, и още…

Малко след публикуването на позицията на Прокурорската колегия, на страницата на ПРБ излезе ново „становище„, този път на „ръководството“. В което отново се предлага на кадровиците да реагират, срещу други публикации. (И така докога?).

Заприличва на перпетуум мобиле. Август ще е тежък месец, явно.

 

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.