Последни новини
Home / Законът / Апелативният спецсъд арестува собственика на „Тад груп“, имало доказателства за тероризъм

Апелативният спецсъд арестува собственика на „Тад груп“, имало доказателства за тероризъм

Defakto.bg

Собственикът на „Тад груп“ Иван Тодоров от днес е с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Това постанови апелативният специализиран съд в състав Веселина Вълева, Емилия Петкова и Венелин Иванов – докладчик.

След като преди дни спецсъдът освободи Тодоров заради липсата на каквито и да е данни за престъплението, в което е обвинен – подбудител към тероризъм по чл. 108 а от НК, днес втората инстанция откри, че убедителни данни за това имало.

Делото днес по бе жалба – на защитата срещу прекомерната гаранция от 100 000 лева при липса на „обосновано предположение“, и по протест на спецпрокуратурата.

Водещ факт е, че ден след пускането на Тодоров ПРБ безпрецедентно публикува материали от досъдебното производство, в които включително разкри ЕГН-тата на Борисов, Цацаров и Пеевки, както и лични данни на над 2000 прокурори и следователи. А за днешното заседание на апелативния спецсъд обвинението настояваше да е „закрито“ – в интерес на следствената тайна. Метаморфози!

На този фон остана встрани първопричината за делото – пробивът в масивите на НАП, спрямо данните на над 5 000 български граждани. За които дотук ни пращат извинитени съобщения и указания как сами да се „предпазим“ от злоупотреби.

Обвинените за тероризъм са трима – служителят на „Тад груп“ Кристиян Бойков като извършител, директорът и собственикът – като подбудители. Двамата, освен Тодоров, са на свобода срещу 20 000 лева гаранция. А пътьом отговорна прокурорка на брифинг разкри как била хакната и системата на пръскачките пред Народното събрание, което също можело да дестабилизира държавата. Е, пръскачките се оказаха на ръчно управление. Но прокуратурата се разсърди – не била отразявана толерантно!

Защо го арестуваха?

Действията на Кристиян Бойков, Георги Янков и Иван Тодоров са целели „намаляването на доверието в социалните и финансови структури на държавата в обезпечаване нормалния ход на развитие на съвременното общество„, обяви апелативният спецсъд, цитиран от Клуб Z.

Освен това за съда нямало съмнение, че целтана пробива в НАП била именно „всяване на страх и смут в обществото“ (дефиницията за тероризъм по НК), но не стана докрай ясно как е и изпълнена престъпната цел.

Иван Тодоров пък – който при гръмването на скандала бе в Канада и сам се върна, бе определен като  „лице със завишена степен на обществена опасност, който в дълъг период от време е пренебрегвал закона.“

Освен това „прокуратурата за две седмици е извършила един колосален по обем труд и то свързан с материя, която е със сериозна техническа трудност„, обяви апелативният спецсъд.

Това е стартът. А нататък?

About De Fakto

Проверете също

Гешев за отстраняването си: Работя за българските граждани, а не за българските политици, които са вредни

С кворум от 19 души беше открито заседанието на ВСС по искането  на  проф. Янаки …

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев, мъжът предизвикал катастрофа и отнел живота на две жени

Георги Семерджиев, мъжът, който на 5 юли вечерта предизвика тежка катастрофа в София и отне …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.