Последни новини
Home / Законът / Бивш окръжен прокурор окончателно оневинен, напълно оправдан съдия потърси сметка по ЗОДОВ

Бивш окръжен прокурор окончателно оневинен, напълно оправдан съдия потърси сметка по ЗОДОВ

Defakto.bg

Бившият окръжен прокурор на Плевен Иво Радев е невинен, окончателно реши Върховният касационен съд. Така името на този магистрат е изчистено от обвиненията, че склонявал подчинена да не изпълни служебните си задължения.

Решението е на Красимир Харалампиев, Блага Иванова, Даниела Атанасова от ВКС. Случаят повторно е бил на вниманието на последната инстанция по протест на прокуратурата.

Прокурор Иво Радев

През ноември 2016 г. Прокурорската колегия възстанови Иво Радев на работа, но като редови обвинител в ОП-Плевен. Той бе първият, възстановен по новите правила на ЗСВ.

През пролетта на 2015 г. окръжният прокурор на Плевен бе обвинен, че склонявал подчинената си Снежана Георгиева да не изпълни служебните си задължения. Конкретно, че през 2014 г. Георгиева била предложила групиране на наказанията на осъден, а окръжният прокурор Радев смятал, че трябвало да се иска оставяне на най-тежкото наказание. Защитата твърдеше, че в в ход лично отмъщение – Снежана Георгиева е била кандидат за окръжен прокурор, както и зам.-окръжен прокурор, но Радев не я е включил в екипа си.

Делото се водеше от спецзвеното на СГП, първа инстанция бе СГС.

През 2017 г. ВКС върна казуса за ново разглеждане от втората инстанция, защото оправдателната присъда в Софийския апелативен съд е била постановена от незаконен състав – във вземането на решение е участвал съдия Алексей Трифонов, който вече е бил назначен за зам.-правосъден министър в кабинета „Герджиков“.

Окръжен прокурор на Плевен в момента е Ваня Савова.

В решението си сега върховните съдии заявяват:

„При установената фактология, апелативният съд е обосновал правилни правни изводи. По отношение на обвинението подсъдимият Р. да е извършил склоняване на длъжностни лица от прокурорските и съдебните органи да нарушат свои служебни задължения във връзка с правораздаването, то не е доказано по изискуемия се несъмнен начин. Изпълнителното деяние на престъплението по чл.289 от НК – “склоняване” изисква поведение от страна на дееца да мотивира, чрез убеждаване, съветване, обещаване на облага и др. съответното длъжно лице от разследващите, прокурорските или съдебните органи да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването. От субективна страна това престъпление може да бъде извършено само при наличие на пряк умисъл, т.е. деецът следва да е съзнавал, че въздейства мотивационно на длъжностното лице, като се цели длъжностното лице да наруши изискванията за законосъобразно осъществяване на задълженията си във връзка с правораздаването. Според настоящия съдебен състав въззивната инстанция правилно е приела, че не е установено подсъдимият Р. да е отправил искане, увещание или мотивиране по друг начин спрямо свидетелите С. Г.-Б., прокурор в Окръжна прокуратура – Плевен, и К.Г., съдия в Окръжен съд – Плевен, да нарушат свои служебни задължения във връзка с  правораздаването.

Тричленният състав на ВКС намира, че оплакванията в протеста за стесняване на приложното поле на чл.289 от НК от въззивния съд в частта относно длъжностите лица, които могат да бъда обект на противоправно склоняване, тълкувайки термина “правораздаване”, не подлежат на обсъждане от тази инстанция, тъй като проблематиката не е относима към настоящият казус“.

Русенският съдия Николай Стефанов заведе дело срещу прокуратурата

Съдия Николай Стефанов

Друг окончателно оправдан магистрат – Николай Стефанов от РС-Русе, обвиняван за подкуп, потърси сметка за преживяното, като е завел дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

Близо година след възстановяването му на длъжност като съдия Николай Стефанов е поискал 325 000 лева обезщетение от прокуратурата. За това съобщи русенският в. „Утро“.

5 000 лева са за имуществени вреди по воденото срещу него дело, а останала сума е за преживяното по незаконното задържане, обвиняване и накърнената чест.

През 2015 г. той бе задържан в зрелищна акция. Тогава бе обявено, че е взел 500 лева рушвет от адвокат, за да одобри споразумение по дело. Делото фигурираше в отчетите за битка с „високата корупция“.

На първа инстанция Стефанов получи условна присъда, втората инстанция обаче бе категорична: невинен, а след едно връщане ВКС потвърди оправдаването, защото съдията нито е поискал, нито е правил опит да получи подкуп, за да одобри споразумение.

 

About De Fakto

Проверете също

В Женева България активно участва в дискусиите по международно спортно право

  Адв.Ивайло Дерменджиев коментира  въпроса за допустимостта на изкуствен интелект в  арбитражните производства В Женева …

В Перник откриха изложба „Пробуждане между редовете“ в подкрепа на пострадалите от домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.