Последни новини
Home / Законът / Иван Гешев: Цената на криминалния преход не трябва да се плаща само и единствено от гражданите

Иван Гешев: Цената на криминалния преход не трябва да се плаща само и единствено от гражданите

Defakto.bg

„Цената на т.нар. „криминален преход“ не може и не трябва да бъде плащана само и единствено от обикновените български граждани и данъкоплатци“ – това пише в Концепцията си за управление на прокуратурата единственият номиниран за следващ обвинител номер едно Иван Гешев.

„Продължавам да смятам, че съдебната власт и в частност – Прокуратурата на Република България, е длъжник на българското общество и може, и трябва да направи още много, за да компенсира липсата на достатъчно справедливост”, казва номинираният за главен прокурор. Той изразява убеждението, „че работодател на магистратите са българските граждани и ние сме длъжни да дадем продукта, който те очакват от нас. Този продукт се нарича справедливост. Липсата ѝ няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона“.

Документът беше публикуван на сайта  на Висшия съдебен съвет (ВСС) във вторник.

Вижданията си за развитието на държавното обвинение през следващите седем години са описани на 32 страници и 57 страници приложения. Концепцията си Гешев описва като  „надграждане и промяна“. В документа се говори за организационни и структурни промени, нова наказателна политика и по-голяма публичност на резултатите от дейността на прокуратурата, за бъде разсеян „грешният извод за безконтролност на прокурора“

Отговорност, прозрачност и институционална придвидимост, независимост и безпристрастност на прокурорите, обективни и качествени разследвания при спазване на законите и Европейската конвенция за защитата правата на човека и основните свободи –  са част от приоритетите на кандидата за главен прокурор.

Според него, за  да се осъществят организационни и структурни промени, трябва да бъде получена подкрепата както от законодателната, така и от изпълнителната власт. Прокурорът  подчертава,  че „висок стандарт за ефективно и качествено правосъдие може да бъде постигнат само с активни действия и усилия в рамките на конструктивния диалог и взаимодействие с всички отговорни институции, при отчитане на конституционно регламентираните им правомощия. Това ще допринесе за повишаване на доверието в съдебната власт, за гарантиране на сигурността на гражданите и независимостта на магистратите и съдебните служители. Като съществен елемент е изведено активното сътрудничество и партньорство със съсловните и неправителствените организации, медиите и образователните институции“.

Иван Гешев  си поставя за цел „ефективните и ефикасни разследващи органи и екипност на разследването“, особено по дела  по дела с фактическа и правна сложност. Той предлага  периодични съвместни обучения с прокурори и съдии за повишаване на професионалната квалификация, както и обезпечаване на възможността, наблюдаващите прокурори по дела с фактическа и правна сложност да участват в съдебната фаза на процеса до приключването му с влязъл в сила съдебен акт. (За екипност и поддържане на обвинението от наблюдаващия прокурор да края на съдебното производство по сложни дела заговори още 2000 г. проф. Екатерина Трендафилова, която ръководеше екипа, въвел за първи път полицейското производство в НПК,   а по-късно и правосъдният министър Антон Станков, но идеите им така и не видяха бял свят заради страхове от новостите и закостенели виждания.  б.р.)

Акцент в концепцията на Иван Гешев е нуждата от  нова наказателна политика. Той ще настоява за декриминализиране на редица престъпления, които занапред да се наказват административно, а за борбата с корупцията и организираната престъпност ще иска да се стимулира сътрудничеството на извършителите на престъпления, които да получат намаляване на наказанието или само административни санкции.  (Необходимостта от декриминализация на купища престъпления и наказването им като простъпки по администритавен ред, разви още проф. Лазар Груев като председател на ВКС, идеята бе подкрепена и от  проф. Борис Велчев, докато бе главен прокурор. Политическият елит от всички цветове загърби разработките на професионалните експерти. б.р.)

Да се премахне наказанието за провокация към подкуп, ще настоява  единственият номиниран за поста кандидат.  (Идеята обещава сериозен отпор на юридическто съсловие, тя не се вписва и с обещанията на прокурор Гешев за спазване на човешките права, а делото „Младост“ виси над правосъдието като  Дамоклев меч именно със съмнения за провокирано престъпление. б.р.) 

Отговорното, отчетно и ефективно административно управление,  е друг  акцент в набелязаните цели. Гешев посочва  необходимост от организационно и кадрово укрепване на Бюрото за защита при главния прокурор. „Прозрачността и институционалната предвидимост в системата на прокуратурата ще бъде осигурявана чрез своевременно, обективно и открито предоставяне на информация на обществото за нейната дейност и за разследващите органи, при спазване на принципите за законност и безпристрастност, при зачитане на правата на гражданите, защита на тайната на разследването и на личната информация при равнопоставеност на медиите“, обещава едниственият кандидат за поста.

Предвижда се актуализиране на медийната стратегия със създаване на възможност за връзка с граждани от различни групи и осъвременяване на комуникационните канали, включително чрез използване на социалните мрежи.

Като основна цел, прокурор Гешев извежда налагането на стандарти за ефективни, обективни и качествени разследвания, съобразени със закона и Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи. В тази насока ще бъде приложен проактивен подход в противодействието на престъпленията, свързани с организираната престъпност и корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности; ще се работи за преодоляване на субективните пропуски в работата на досъдебното производство чрез утвърждаване на екипния принцип на работа и повишаване на качеството на прокурорската дейност. Съществен момент е създаването на база данни с положителни прокурорски и разследващи практики по конкретен вид производства и обобщена актуална съдебна практика.

Друга  разписана в Концепцията цел разглежда ролята на мултидисциплинарните екипи като основа за добро междуинституционално и международно сътрудничество и на успешното провеждане на ефективни и ефикасни разследвания на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, тероризъм и престъпления, извършени от организирани престъпни групи.

Предвижда се усъвършенстване на междуведомствените партньорски отношения чрез използване на съвременни практически ориентирани методи за професионално обучение и обмяна на опит, както и разширяване на достъпа до автоматизираните информационни системи на останалите органи от държавната администрация.

Като приоритети в работата на главния прокурор Гешев посочва  и мерки за окончателно изпълнение на препоръките към Прокуратурата по Механизма за сътрудничество и проверка,  завършването на процеса на съдебната реформа, утвърждаването на необратимостта на постигнатите резултати и съществен напредък в противодействието на организираната престъпност, тероризма, корупцията и битовата престъпност. Според кандидатът, с тяхното постигане прокуратурата ще допринесе за повишаване на доверието на гражданите и обществото към работата на съдебната власт.

Заместникът на Сотир Цацаров е убеден, „че работодател на магистратите са българските граждани и те – магистратите, са длъжни да им дадат очакваната справедливост“. „Липсата ѝ няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона“, смята Иван Гешев и обещава  „нови инструменти за публично представяне на резултатите от дейността на Прокуратурата, най-вече по делата за корупция, организирана и битова престъпност, към които е фокусирано общественото внимание“.

 

About De Fakto

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева претенции срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли жалба на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Един коментар

  1. Гадо Мръсен

    Хубаво е, че Гешев „Πpoдължaвaм дa cмятaм, чe cъдeбнaтa влacт и в чacтнocт – Πpoĸypaтypaтa нa Peпyблиĸa Бългapия, e длъжниĸ нa бългapcĸoтo oбщecтвo и мoжe, и тpябвa дa нaпpaви oщe мнoгo, зa дa ĸoмпeнcиpa липcaтa нa дocтaтъчнo cпpaвeдливocт”, но какво се направи по въпроса за 30 години
    „демокрация“?! Колко политици и доказани престъпници влязоха в затвора? Колко мошеници, крадци и убийци живеят необезпокоявани и си гледат кефа?!
    Много е лесно да обещаваш, по-трудно е да спазиш обещанията си. Особено в държавните право раздавателни структури и органи.
    Накратко, не вярвам на нито една негова дума, докато не докаже обратното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.