Последни новини
Home / Законът / Изненада! Пламен Георгиев заминава като генерален консул във Валенсия

Изненада! Пламен Георгиев заминава като генерален консул във Валенсия

Defakto.bg

Бившият шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев е назначен от правителството за генерален консул във  Валенсия. Решението на Министерския съвет е  взето на закрито заседание преди седмица, като то вече е публикувано и в информационната система на правителството, съобщават агенциите.  От длъжността, която Георгиев ще заеме, е освободен досегашният генерален консул Цветелин Цолов.

За назначението на бившия шеф на КПКОНПИ, не се иска съгласие на президента, а когато испанската страна одобри  предложението на българската,  ВСС ще освободи Георгиев от прокуратурата,  за да  заеме консулската длъжност. Той  е определен за консул в испанския град  заради изключително добрите си контакти с испанските правоохранителни органи,  обясняват от Външно  пред БНР.

На 31 юли Пламен Георгиев  подаде оставка, а парламентът тихомълком, без  никакъв дебат му я прие.  Тогава той обяви, че данъчната  проверка на НАП срещу него е приключила,  той излизал „чист“, но се страхувал за семейството си и затова поиска да се върне в спецпрокуратурата. Георгиев обясни още напускането на поста със скандала с терасата на апартамента му в София, върху която се оказа, че незаконно са построени сауна, барбекю и други екстри. Като шеф на антикорупционната комисия Георгиев се опита да прехвърли терасата си на етажните собственици, но това не мина. Скандалът с въпросната тераса избухна след  публикация на организацията „Антикорупционен фонд“ , че е пропуснал да декларира 186 кв.м тераса на покрива на своя апартамент на три етажа в кв. „Гео Милев“.

Няколко дни, след като той  бе освободен от КПКОНПИ, Висшия съдебен съвет на извънредно заседание  единодушно го възстанови като прокурор, а решението за това дори бе със задна дата – 1 август.  Георгиев бе зам.-шеф на специализираната прокуратура преди да оглави антикорупционната комисия. Той бе и прокурорът, който не чу записите по скандала  „Ало, Ваньо“, което бе емблематичен пример за покриване на гафове на висшите  етажи на властта, в случая на премиера Бойко Борисов.

От края на 2009 г. тогавашният шеф на Агенция „Митници“ Ваньо Танов бе подслушван във връзка с разследване за корупция в митницата в „Свиленград“. Наблюдаващ прокурор е Пламен Георгиев. Точно от тези специални разузнавателни средства изплуваха скандалните репликите между Бойко Борисов и Ваньо Танов. Разследващите записаха  как Борисов нарежда на Танов да извади митничарите от пивоварната в Мездра, защото е поел ангажимент да не закача собственика Михаил Михов- Мишо Бирата. Борисов каза, че е сторил това по искане на тогавашния президент Първанов. Прокурорът Пламен Георгиев се оправда по-късно, че той не е чул този разговор, защото до него не е стигнала информация за него.  Бойко Борисов, междувременно,  публично бе признал разговора, но нямаше кой и това да чуе.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

За икономии: Сарафов предлага военното обвинение да отиде в сградата на „Черковна“, а бившите спецпрокурори – на „Позитано“ 24а

Борислав Сарафов внесе предложение до Пленума на  Висшия съдебен съвет да бъдат преразпределени ползваните имоти …

Един коментар

  1. къде е обявата за конкурс?

    Чл. 26. (1) (Доп. – ДВ, бр. 69 от 2011 г., в сила от 08.09.2011 г.) Дипломатическите служители постъпват в дипломатическата служба въз основа на публично обявен общ конкурс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven + twenty =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.