Последни новини
Home / Законът / Изненада! Пламен Георгиев заминава като генерален консул във Валенсия

Изненада! Пламен Георгиев заминава като генерален консул във Валенсия

Defakto.bg

Бившият шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев е назначен от правителството за генерален консул във  Валенсия. Решението на Министерския съвет е  взето на закрито заседание преди седмица, като то вече е публикувано и в информационната система на правителството, съобщават агенциите.  От длъжността, която Георгиев ще заеме, е освободен досегашният генерален консул Цветелин Цолов.

За назначението на бившия шеф на КПКОНПИ, не се иска съгласие на президента, а когато испанската страна одобри  предложението на българската,  ВСС ще освободи Георгиев от прокуратурата,  за да  заеме консулската длъжност. Той  е определен за консул в испанския град  заради изключително добрите си контакти с испанските правоохранителни органи,  обясняват от Външно  пред БНР.

На 31 юли Пламен Георгиев  подаде оставка, а парламентът тихомълком, без  никакъв дебат му я прие.  Тогава той обяви, че данъчната  проверка на НАП срещу него е приключила,  той излизал “чист”, но се страхувал за семейството си и затова поиска да се върне в спецпрокуратурата. Георгиев обясни още напускането на поста със скандала с терасата на апартамента му в София, върху която се оказа, че незаконно са построени сауна, барбекю и други екстри. Като шеф на антикорупционната комисия Георгиев се опита да прехвърли терасата си на етажните собственици, но това не мина. Скандалът с въпросната тераса избухна след  публикация на организацията “Антикорупционен фонд” , че е пропуснал да декларира 186 кв.м тераса на покрива на своя апартамент на три етажа в кв. “Гео Милев”.

Няколко дни, след като той  бе освободен от КПКОНПИ, Висшия съдебен съвет на извънредно заседание  единодушно го възстанови като прокурор, а решението за това дори бе със задна дата – 1 август.  Георгиев бе зам.-шеф на специализираната прокуратура преди да оглави антикорупционната комисия. Той бе и прокурорът, който не чу записите по скандала  “Ало, Ваньо”, което бе емблематичен пример за покриване на гафове на висшите  етажи на властта, в случая на премиера Бойко Борисов.

От края на 2009 г. тогавашният шеф на Агенция “Митници” Ваньо Танов бе подслушван във връзка с разследване за корупция в митницата в “Свиленград”. Наблюдаващ прокурор е Пламен Георгиев. Точно от тези специални разузнавателни средства изплуваха скандалните репликите между Бойко Борисов и Ваньо Танов. Разследващите записаха  как Борисов нарежда на Танов да извади митничарите от пивоварната в Мездра, защото е поел ангажимент да не закача собственика Михаил Михов- Мишо Бирата. Борисов каза, че е сторил това по искане на тогавашния президент Първанов. Прокурорът Пламен Георгиев се оправда по-късно, че той не е чул този разговор, защото до него не е стигнала информация за него.  Бойко Борисов, междувременно,  публично бе признал разговора, но нямаше кой и това да чуе.

About De Fakto

Проверете също

Двама надзиратели от ареста на Националното следствие са отстранени от длъжност за тежки дисциплинарни нарушения

Двама надзиратели от ареста на Националната следствена служба (НСлС) са отстранени от длъжност заради тежки …

Специализираният съд насрочи разпоредително заседание по делото срещу Лиляна Деянова на 2 юли

В разпоредително заседание на 2 юли Специализираният съд ще преценява прецизността на разледването срещу Лиляна …

Един коментар

  1. къде е обявата за конкурс?

    Чл. 26. (1) (Доп. – ДВ, бр. 69 от 2011 г., в сила от 08.09.2011 г.) Дипломатическите служители постъпват в дипломатическата служба въз основа на публично обявен общ конкурс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.