Последни новини
Home / Законът / Отзвук! Българи във Валенсия с петиция срещу назначението на Пламен Георгиев за генерален консул

Отзвук! Българи във Валенсия с петиция срещу назначението на Пламен Георгиев за генерален консул

Defakto.bg Българите във Валенсия са започнали  петиция срещу назначението на  новия генерален консул в испанския град Пламен Георгиев.  За часове тя е подписана от стотици наши сънародници, които са категорични, че Георгиев няма качества, за да заеме този пост. Подчертават също, че позицията им не е политическа.

В сряда стана ясно,  бившият шеф на антикорупционната комисия е  определен  тихомълком  от правителството на дипломатическа служба.

„Българската диаспора в испанския средиземноморски град не приема доводът на управляващите за назначаване на новия генерален консул г-н Георгиев, а именно, че той е имал „изключително добри контакти с испанските правоохранителни органи“, се посочва в публикацията по повод петицията.

Сънародниците ни подчертават, че „ни трябва професионална, компетентна и загрижена консулска защита и подкрепа, защото мнозинството сме трудещи се граждани, а не престъпници“ и поставят  важни въпроса за назначаването: за наличието на конкурс, за съответното образование и за владеенето на чужди езици от Георгиев.

Те питат  правителството: „Като взехте това решение, замислихте ли се какво ще стане с имиджа на България, след като един от дипломатите ѝ има съмнително съвсем близко минало? А за нас замислихте ли се? Или ние не сме фактор, с който да се съобразявате? Очакваме с нетърпение Вашите отговори, защото вече минахте всички граници на етиката!“

Новоназначеният консул във Валенсия Пламен Георгиев се оказа с начално ниво на познания по испански език, въпреки че външно министерство мотивира назначението му с владеенето на езика. Според автобиографията на бившия шеф на антикорупционната комисия, депозирана в парламента през февруари 2018 г., той владее испански на ниво А2, което предполага съвсем базисни умения, напомня изданието.

Адвокат Грета Ганева
Според  чл. 24 от Закона за дипломатическата служба: (1) За ръководители на задгранични представителства се назначават дипломатически служители, които имат минимално изискващия се дипломатически ранг и длъжностна категория съгласно класификатора на дипломатическите длъжности по чл. 42.
(2) По изключение за ръководител на задгранично представителство може да бъде назначено лице, което не е от състава на дипломатическата служба само когато то:
1. е изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България;
2. отговаря на изискванията по чл. 27, ал. 1, т. 1, 2, 3, 4 и 5.

Ясно е, че Пламен Георгиев не отговаря на критериите по ал.1, значи трябва да отговаря на изискванията за изключение по ал. 2. Вижда се, че изискванията по ал. 2 трябва да са налице едновременно, коментира известният  адвокат Грета Ганева на странцита си във Фейсбук.

„Тъй като е общоизвестно, че Георгиев не се ползва с безспорно добро име /той, ако се ползваше с добро име, нямаше да се налага да подава оставка като ръководител на КПКОНПИ/, липсва първото изискуемо по закон условие, поради което не е необходимо да се проверява дали останалите по т. 2 са налице. Макар, че и за тях откровено се съмнявам, по-специолно относно това по чл. 27 ал. 1 т. 3 да владее най-малко два чужди езика, поне единият от които официален за Организацията на обединените нации, или процедурен език, използван от Европейската комисия, казва адвокатът.  Колкото са го проверявали преди да стане председател на КПКОНПИ, толкова са го проверявали и сега“, заключава Ганева за   „изключението“ Пламен Георгиев .

Кристиян Вигенин, от името на БСП
Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ? Това пък пита Кристиан Вигенин в позиция от името на ПГ на „БСП за България“.

1. Подиграха се на партията ГЕРБ, която беше принудена мълчаливо да му бере срама насред предизборна кампания, за да бъде скрит дълбоко няколко месеца.

2. Подиграха се на Народното събрание, като вкараха оставката му извънредно, минути след подаването й, като последна точка преди ваканцията и я приеха без дебат, за да го скрият отново от публичност.

3. Подиграха се на Висшия съдебен съвет, който беше събран спешно и извънредно, за да го възстанови като прокурор.

4. Подиграха се на Министерството на външните работи, което го предложи по принуда и абсолютно необосновано за генерален консул във Валенсия, за да го скрият далеч.

5. Подиграха се на целия кабинет, който го одобри в екстремно кратък срок, за да няма време за обсъждане, пак с цел да го скрият от публичност.

6. Подиграха се на българската общност в Испания, като пращат там човек, който няма понятие от дипломатическа и консулска дейност, само и само да не дразни с присъствието си в София.

Е, явно е много важен. И кой се подиграва с хора и институции ли? Има само един, който може да осигури тази светкавична поредица от абсурди – Бойко Борисов. Браво за ефективността! Но помнете – трупът е скрит, но уликите остават!, завършва политикът.

About De Fakto

Проверете също

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.