Последни новини
Home / Актуално / Заедно с прокуратурата, полицията – масово зад Гешев. А помните ли „казуса“ Ситнилски?!

Заедно с прокуратурата, полицията – масово зад Гешев. А помните ли „казуса“ Ситнилски?!

Defakto.bg Нови четири становища, дошли от полицията в подкрепа на единствения кандидат за поста главен прокурор Иван Гешев,  публикува Висшият съдебен съвет (ВСС) на сайта си.  Наред с  масовата поддръжка от иерархично подчинените на зам.главния прокурор прокуратури, той продължава да се радва на одобрение от полицията, която по закон участва в разследването на огромен  брой престъпления.  Но институцията е част от правителството и подкрепата й в момент на отворена процедура за избор на главен прокурор изглежда повече от неуместна.

След столичната полиция, която първа  подкрепи кандидатурата на Гешев,  одобрение изказват и от полицейските дирекции от Пловдив, Видин, Варна, Плевен, както и директорът на националната полиция Христо Терзийски.

Той познава прокуратурата и проблемите ѝ, активен е, работи добре с полицията и ще се справи със задълженията на главен прокурор, пишат като под индиго полицаите.

“ В своята професионална дейност като административен ръководител на специализираната прокуратура и понастоящем като зам.-главен прокурор г-н Гешев работи активно и неуморно в тази посока“, казва шефката на отдел „Разследване“ в пловдивското МВР Светла Пендова

МВР и полицията работят в тясно взаимодействие, акцентира шефът на националната полиция Терзийски. Той посочва една от операциите, протекла под ръководството на Гешев –  арестът на телефонни измамници през април, когато  бяха задържани заподозрени  в България и  Румъния, които впоследствие бяха екстрадирани у нас.

От Видин определят като „впечатляващите резултатите“ от борбата на Гешев с организираната престъпност. Вярват, че  ще справи със задълженията си начело на прокуратурата, което ще доведе до  „положителния отзвук на дейността ѝ сред обществото, както и сред правоохранителните органи в страната“. А варненските служители на реда харесват  наложения от Гешев стил, съчетан с „последователност, компетентност и твърдо отстояване на върховенството на закона“

За първи път органите на реда „участват“ в избора на главен прокурор.  Не е ясно какво се случва зад дебелите завеси на началническите кабинети, но „спонтанното“ въодушевление подсказва  планирана и стройна организация, вероятно породена и от сериозния обществен отпор, който получи  кандидатурата на Иван Гешев за стола на Сотир Цацаров.

Камен Ситнилски

В този ред на мисли ще припомним, че именно ръководство на сегашната прокуратура преди седем години направи всичко възможно,  за да отстрани зам. главния прокурор Камен Ситнилски от ВСС, който бе силна фигура по времето на Борис Велчев.  Ситнилски застана зад Галина Тонева,  другият зам. главен прокурор,( която се кандидатира през 2012 г. за поста главен прокурор), а не зад Сотир Цацаров, лансиран по онова време от Цветан Цветанов и Бойко Борисов.

Един от  явните  мотиви за отстраняването му бе, че изборът на Ситнилски за член на ВСС е бил предварително организиран, а самият Ситнилски нарушил етичните правила, като е въздействал върху прокурори да гласуват за него, докато им е бил начланик. И го отстраниха, а историята приключи като срамна саморазправа.

Тя тръгна през юли 2013 г., когато  от анонимен мейл до медиите  бяха разпратени  разпечатки от записани със СРС разговори от лятото на 2012 г. В тях Ситнилски, като зам. главен прокурор и кандидат за член на ВСС, и прокурорски шефове от провинцията говореха за предстоящите тогава избори за съвета и шансовете на самия Ситнилски.  Т.нар. „подкрепа“ по онова време бе далеч по безобидна от днешната, а самите СРС бяха използвани незаконно, но резултатът се  превърна в унизителна и срамна сага, довела до ярки злоупотреби с правото.  И кончината на самия Ситнилски. И безпрецедентният отказ на  петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) да допусне  наследниците на Ситнилски да встъпят в заведеното преживе от него дело срещу уволнението му, въпреки че практиката на съда бе точно обратната. И макар, че ги бе конституирал като страни по делото. И т.н. и т. н.
Помним историята, със запетайките и имената на магистратите,  замесени в нея! Съветваме  днешните шефове да не я забравят, защото никога не знаеш какво ще те сполети, особено когато си бил  много усърден в приклякането.

Автор Лилия Христовска

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът в Страсбург: Българските власти са нарушили ЕКПЧ с прогонването на ромите от Войводиново

  Дори след като Съдът в Страсбург разпореди на българските власти да осигурят подходящо настаняване …

Министър Крум Зарков: Депутатите ще заварят на банките готови законопроекти по Плана за устойчивост и възстановяване

Поисках оставката на Корнелия Нинова, когато бяхме трети – сега сме пети “ Поисках оставката …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.