Последни новини
Home / Законът / Дебат: Ще спре ли химическата кастрация насилници и педофили?

Дебат: Ще спре ли химическата кастрация насилници и педофили?

Defakto.bg

Покрай жестокото убийство на 7-годишното момиченце в сливенското  село Сотиря бе подновен въпроса за наказаниятана  извършителите на тежки престъпления срещу деца. От ВМРО традиционно се включиха в темата и поискаха премахване на съкратеното съдебно следствие, което води до намаляване на присъдите при тежки престъпления, в случая при признание –   от доживотна без право на замяна до 30 години. Партията на Красимир Каракачанов обяви, че  иска „химическа кастрация като наказание при изнасилване, педофилия и други сексуални извращения“.

Според  Александър Сиди,  това се случва „в доста държави по света и това е метод, по който да бъде спрян един такъв насилник, сексуален да извършва отново такива посегателства“. Политикът обобщи пред БНР позицията си за станалото в Сотиря:

„Този човек трябва да лежи в затвора доживот, без право на замяна, каквото наказание не би могло да му се наложи, ако има съкратено съдебно следствие, и трябва да бъде химически кастриран, за да не продължава каквито и да било деяния оттук нататък, защото, в един момент би могъл да излезе в отпуск и да извърши поредното такова посегателство“.

Задава се сериозен юридически дебат, който трябва да даде отговор на въпроса за ефикасността от включването на кастрацията в системата от наказания по НК.  Противниците на идеята изтъкват, че това е временна мярка, която не влияе на съзнанието на престъпника.

Според адвокат Людмил Рангелов, голяма част от гражданите не разбират, че химическата кастрация по ефект не е равна на хирургическата кастрация, коментира той пред БНР.

„Химическата кастрация не означава перманентно състояние, заяви и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.  „На извършителя се предоставят медикаменти, които той приема в определен период от време и които действат по такъв начин на организма, че всъщност намаляват много силно нивото на тестостерон и по този начин намаляват либидото му. Това обаче не означава, че кастрацията по някакъв начин премахва престъпния нагон у извършителя, а единствено либидото. Медикаментите имат и странични ефекти“, заяви Шаркова.

Установено е, че най-много около 10% от лицата, подложени на такова лечение, имат рецидиви въпреки него,  а  в различните държави има и разлика в прилагането на метода, допълни тя.   В Германия и Дания се дава възможност на извършителя да се съгласи да се подложи на медикаментозно лечение като алтернатива на наказанието „лишаване от свобода“ или като възможност за предсрочно освобождаване. В други държави в Европа наред с наказанието, което е наложено на извършителя, съдът по своя преценка може да постанови принудително лечение с медикаменти. Най-крайната мярка е задължителното подлагане на това лечение – съдът е длъжен да наложи това наказание, а извършителят не може да възрази.

Според Шаркова по отношение на педофилията най-адекватно е да се заложи на превенцията. Тя даде за пример холандския модел. Обърна внимание и на друг съществен въпрос: „Тази тема е изключително болезнена, най-вече за близките на жертвите на подобни престъпления и на самите жертви. Поради тази причина дискусията трябва да бъде изключително внимателна и, ако можем да спестим истерията, която неминуемо предизвикват такива дискусии, защото пък тогава трябва да си говорим има ли лекарство срещу популисткия нагон у нашите политици“.

Наскоро  парламентът на Украйна прие закон за химическата кастрация на педофили и публичен регистър, който ще съдържа данни за лицата, извършили сексуални престъпления спрямо непълнолетни. Мярката бе предприета  след изнасилване на две деца, като  единият от извършителите е бил осъждан три пъти за подобни престъпления.  Принудителна химическа кастрация няма да се налага на лица, извършили прстъплението като непълнолетни, тоест под 18 гидини и на над 65 годишните.

Увеличена бе и  наказателната отговорност за изнасилване на непълнолетни.

Химическа  кастрация за изнасилвачи има в  някои държави по света – някои щати в Америка, Русия, Израел, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и някои страни в Европа.  На повечето места тя е доброволна. „Тя се извършва с вещества, които намаляват либидото и агресията. Прилагат се с инжекция всеки месец. Имат странични ефекти, които са вредни за здравето.

В Съединените щати – само в Тексас се прилага и хирургическа кастрация по решение на съда.

В Европа няколко държави разрешават химическата кастрация, сред тях Германия, Франция, Белгия и скандинавските страни – Швеция, Финландия, Норвегия, Дания и Исландия. Там обаче тя винаги е доброволна и при определени условия, тоест не е  универсално наказание.

От 3 години в Турция е въведена принудителна химическа кастрация. Полша пък е единствената страна-членка на Европейския съюз, в която химическата кастрация е принудителна, но само в случаи на престъпления срещу малолетни под 15 години.

Източник БНР и Де Факто

Траур

В община Сливен е ден на траур в памет на 7-годишното момиченце,  жертва на тежко престъпление. За 17 часа е обявен  мирен протест пред общината в подкрепа на семейството на убитото дете. 

Очаква се  окръжната прокуратура да поиска от съда постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 21-годишния Мартин Трифонов,  задържан за убийството. В  момента той е в болницата в Сливен, където е лекуван под засилена полицейска охранаохрана след като беше прострелян в крака при залавянето му. 

 

About De Fakto

Проверете също

Да 21 октомври ВКС приема заявления за избор на един член на Комисията по атестирането и конкурсите към Съдийската колегия

До 21.10.2022 г. във ВКС ще се приемат заявления за участие в процедура за избор …

Министър Зарков решава проблеми, поставени от синдикати на затворите

Какво бе направено и какво предстои в социалния диалог между синдикати и Министерството на правосъдието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.