Последни новини
Home / Законът / Софийска градска прокуратура е задържала полицейски инспектор за подкуп (допълнена)

Софийска градска прокуратура е задържала полицейски инспектор за подкуп (допълнена)

Defakto.bg

Софийска градска прокуратура (СГП) е задържала и повдигнала обвинение на полицейски районен инспектор от . София за получаване на  подкуп, чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение – престъпление по чл.302, т.2, буква „а“, вр. чл.301, ал.2, вр.ал.1 от НК. Съобщениеот е на държавното обвинение.

Разследването по случая е започнало в началото на месец август 2019г. когато гражданин е подал сигнал, че районният инспектор му е поискал сумата от 850 лв., за да не му връчи по надлежния ред призовка за извършено административно нарушение на правилата за движение по пътищата – шофиране с превишена скорост.

Срещу поисканата сума, служителят на полицията обещал да осигури изтичане на давността за реализирана на административно-наказателната отговорност спрямо гражданина.

Обвиняемият е задържан в момента на получаване на подкупа за срок от 72 часа.

В  Софийски градски съд прокуратурата е внесла искане постоянно  „задържане под стража“. Сумата е приобщена като веществено доказателство.

За това престъпление законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от три до десет години, глоба до двадесет хиляди лева и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност, и право да се упражнява определена професия или дейност.

dropcap]П[/dropcap]о-късно Софийски градски съд освободи  под „домашен арест“ задържания полицейския инспектор,  съобщава БГНЕС.Мотивът е е тежкото  здравословно състояние на обвиняемия, което няма как да се контролира в условията на следствен арест, както и липсата на опасност той да се укрие или да повлияе на свидетели.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.