Последни новини
Home / Законът / Доц.Наталия Киселова: Въпросът за партийните субсидии е сериозен, от КС се очаква отговорно да го реши

Доц.Наталия Киселова: Въпросът за партийните субсидии е сериозен, от КС се очаква отговорно да го реши

Defakto.bg

„Въпросът е могат ли търговци да финансират безлимитно до 1 млн. лева български партии“. Така доц. Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“, коментира пред БНР искането на президента Румен Радев Конституционният съд да се произнесе по финансирането на българските политически партии.  Държавният глава първо наложи вето, а след това поиска от КС да обяви  за противоконституционни разпоредбите,  които регламентират  даренията за партиите от юридически лица и еднолични търговци. Промяната бе извършена „на скорост“ от парламента след скандала с надплатените субсидии на партиите от Министерството на финансите.

„В България управляващите партии нямат нужда от субсидии, те се финансират директно от властта и дори не се крият“, коментира президентът  намаляването на партийната субсидия от 11 на 1 лев за получен действителен глас от 1 юли до края на годината.  „Субсидиите засягат  най-вече съществуването на опозицията, така че едно такова решение задушава опозицията точно преди местните избори“, заяви той.

Според коментара на доц. Киселова,  режимът на финансиране на партиите е бил въведен без обществено обсъждане и без оценка на въздействието – за какво партиите харчат парите си.

„Във всички държави от ЕС има публично финансиране и то гарантира някакъв минимум за партийна дейност. В България след 2005 г. се въведе публичното финансиране и да се връщаме сега там, където сме били и сме видели, че не е добър начинът на финансиране, ми се струва глупаво“, заяви доц. Киселова. Тя припомни, че КС два пъти се е произнасял по отношение на политическите партии и веднъж косвено – за прага за влизане в парламента, когато съдът не одобри именно начинът за приемане на разпоредбите.

Киселова коментира, че маниерът, по който бе направена промяната в закона, „контекстът нарушава правилата за предвидимост, за законодателен процес, за обществено обсъждане. Правила, които са установени в Закона за нормативните актове, това е един малък сегмент как се прави законодателство“.

По думите ѝ е възможно КС да излезе с позиция по питането на президента, като каже, че това е въпрос, който Конституцията делегира на Народното събрание. „Отговорността на съдиите е голяма, защото не можем да се отказваме от достижения, които българската демокрация е направила. Тук идва по-големият въпрос какви партии искаме. Българското общество се нуждае от партии, защото само чрез партии функционира съвременната демократична държава и трябва да се даде възможност за тяхното съществуване. … Държавата не трябва да се оттегля по този начин и да казва „Оправяйте се“.

About De Fakto

Проверете също

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.