Последни новини
Home / Законът / Европейска федерация на журналистите: Властите в България да спрат да се прицелват в медиите заради избора на нов главен прокурор

Европейска федерация на журналистите: Властите в България да спрат да се прицелват в медиите заради избора на нов главен прокурор

Defakto.bg

България ще избере нов главен прокурор тази есен и поредица от изявления на публични служители срещу пресата предизвика опасенията на журналистите относно процеса. IFJ / EFJ се присъединява към своя филиал Съюза на българския журналист (UBJ), като призовава за по-добра защита на правата на журналистите и медиите.  Настоятелно призоваваме българските власти на всички нива да оставят медиите да публикуват свободно за случващото се в национален мащаб, да осигурят основата за медийния плурализъм, да ограничат концентрацията на медиите и да спрат да се прицелват в журналисти. 

Това  се казва в позиция на  генералния секретар на  Европейската федерация на журналистите (European Federation of Journalists – EFJ) Антъни Беллангер (на снимката).

Ето цялата позиция на сайта на организацията:

България ще избере нов главен прокурор тази есен и поредица от изявления на публични служители срещу пресата предизвика опасенията на журналистите относно процеса. IFJ / EFJ се присъединява към своя филиал Съюза на българския журналист (UBJ), като призовава за по-добра защита на правата на журналистите и медиите.

Нов главен прокурор ще бъде избран в България на 24 октомври. Единственото лице, номинирано като кандидат за длъжността, е настоящият заместник-главен прокурор Иван Гешев, който изрази възражението си срещу разделянето на властите в България. 

UBJ съобщава, че Гешев многократно е бил в центъра на вниманието на обществеността и медиите за своите минали дейности и е критикуван от повечето от тях за своите действия и изявления по важни случаи.

След критиките на медиите по отношение на кандидатурата си, Гешев лично реагира остро на 5 август, като обяви, че на „личните атаки“ ще се отговори „с всички средства, предвидени в закона“.

На 7 август прокурорският съвет на Висшия съдебен съвет излезе с изявление, с което поиска от медиите да проведат публичен дебат относно избора на нов главен прокурор „добросъвестно“ и с повече „толерантност и отговорност“.

Българските медии разбират тези изявления като заплахи срещу пресата, заяви UBJ.

В изявление, публикувано на 8 август, управителният съвет на СБЖ заяви: „Много обезпокоителен сигнал за демократичното развитие е, че прокурорите нарушават свободата на изразяване, като насочват медиите как да докладват за събитията и като насаждат на публиката липса на толерантност и отчетност в журналистическата работа. За тях е напълно неприемливо да възприемат такъв подход и отношение към критичната журналистика, особено от някои професионални кръгове и лица, чието задължение е да бъдат „кучета-кучета“ на свободата на изразяване, защитавайки гражданските права и свободи. “

Настоятелно призоваваме българските власти на всички нива да оставят пресата да докладва свободно за националното развитие, да предоставят основата за медийния плурализъм, да ограничат концентрацията на медиите и да спрат да се насочват към журналисти“, заяви генералният секретар на IFJ Антъни Беллангер .

СБЖ представи и законодателни предложения за засилване на свободата на медиите до националния парламент, които са достъпни тук .

Европейската организация на журналистите е най голямата в Европа. Тя представлява над 320 000 журналисти в 72 журналистически организации в 45 държави. Организацията е призната от Европейския съюз и Съвета на Европа за представителния глас на журналистите в Европа и е член на Изпълнителния комитет на Европейската конфедерация на профсъюзите. Седалището на EFJ е в Брюксел, Белгия.

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.