Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата повдигна обвинения за пожара, повредил магистрала Струма

Прокуратурата повдигна обвинения за пожара, повредил магистрала Струма

Defakto.bg

Окръжната прокуратура в Кюстендил е повдигнала обвинение на собственика на фирмата, която управлявала запалилото се депо за отпадъци в района на автомагистрала Струма, съобщиха на съвместен брифинг говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова и окръжният прокурор на Кюстендил Камелия Стефанова. Кольо Илиев ще отговаря за нарушения на екологичните изисквания и увреждане на имущество вследствие на пожара.

Наложена му е мярка за неотклонение парична гаранция от 5 000 лева. Ако обвинението бъде доказано, санкцията, предвидена по закон, е от 2 до 8 години затвор.

Кръгът на обвиняемите лица е възможно да се разшири с оглед на поставените от Окръжна прокуратура – Кюстендил други посоки за разследване. „Ние ще проверим и дейността на всички контролни органи, които са ангажирани с упражняването на контролни функции по закона за управление на отпадъците“, казва Стефанова

Румяна Арнаудова заяви,  че има предписание от РИОСВ – Перник от 23 май 2019 г. за премахване на отпадъците от мястото, където са складирани. Срокът е изтекъл 14 дни преди пожара,  допълва тя. Арнаудова

Пожарът доведе до щети по конструкцията на едно от съоръженията на автомагистрала Струма и  временно затваряне на 10-км участък от нея за ремонтни дейности и пренасочване на целия трафик в посока София – Кулата и обратно по обходен маршрут край град Дупница.

Възстановяването на повреденото мостово съоръжение на автомагистралата ще отнеме минимум месец и половина – два, прогнозира проф. инж. Димитър Назърски от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) – член на работната група, която обследва пораженията по колоните на моста, пред БНР.

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.