Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата повдигна обвинения за пожара, повредил магистрала Струма

Прокуратурата повдигна обвинения за пожара, повредил магистрала Струма

Defakto.bg

Окръжната прокуратура в Кюстендил е повдигнала обвинение на собственика на фирмата, която управлявала запалилото се депо за отпадъци в района на автомагистрала Струма, съобщиха на съвместен брифинг говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова и окръжният прокурор на Кюстендил Камелия Стефанова. Кольо Илиев ще отговаря за нарушения на екологичните изисквания и увреждане на имущество вследствие на пожара.

Наложена му е мярка за неотклонение парична гаранция от 5 000 лева. Ако обвинението бъде доказано, санкцията, предвидена по закон, е от 2 до 8 години затвор.

Кръгът на обвиняемите лица е възможно да се разшири с оглед на поставените от Окръжна прокуратура – Кюстендил други посоки за разследване. „Ние ще проверим и дейността на всички контролни органи, които са ангажирани с упражняването на контролни функции по закона за управление на отпадъците“, казва Стефанова

Румяна Арнаудова заяви,  че има предписание от РИОСВ – Перник от 23 май 2019 г. за премахване на отпадъците от мястото, където са складирани. Срокът е изтекъл 14 дни преди пожара,  допълва тя. Арнаудова

Пожарът доведе до щети по конструкцията на едно от съоръженията на автомагистрала Струма и  временно затваряне на 10-км участък от нея за ремонтни дейности и пренасочване на целия трафик в посока София – Кулата и обратно по обходен маршрут край град Дупница.

Възстановяването на повреденото мостово съоръжение на автомагистралата ще отнеме минимум месец и половина – два, прогнозира проф. инж. Димитър Назърски от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) – член на работната група, която обследва пораженията по колоните на моста, пред БНР.

About De Fakto

Проверете също

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Правителство одобри законопроект за финансова и битова независимост на прокурорите на Кьовеши

С промени в Закона за съдебната власт, приети от правителството, ще се гарантира независимост и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.