Последни новини
Home / Законът / За теча на личните данни налагат глоба за милиони на НАП

За теча на личните данни налагат глоба за милиони на НАП

Defakto.bg

Националната агенция за приходите (НАП) ще бъде глобена милиони заради теча на лични данни на над 5 млн. българи. Проверката на Комисията за защита на личните данни вече е приключила и в петък на НАП ще бъде връчен актът за установяване на административно нарушение, казва пред  „Сега“ председателят й Венцислав Караджов.

Той е обяснил, че приходната агенция има тридневен срок, в който може да представи своите възражения. След това КЗЛД ще издаде окончателния акт, а НАП ще има възможността да обжалва в съда. Конкретният размер на санкцията ще стане ясен другата седмица, един ден след изтичането на срока за възражение.

„В четвъртък ще обявим глобата. Няма да е малък размерът, ще е в милиони“, е  става ясно от изявлението на  председателя на КЗЛД.

Регламентът предвижда високи глоби за такъв тип нарушение – до 20 млн. лева, а в  Закона за защита на личните данни е разписано, че събраните суми от наложени от комисията имуществени санкции постъпват по нейния бюджета.

„Установени са точно колко са физическите лица, кои са чужденци, кои са под 18 г.“, добавя Караджов.

НАП продължава да мълчи по въпроса какви точно лични данни на над 4 милиона (живи б.р.) данъкоплатци са хакнати и изтекли в интернет, добавя „Сега“.  Агенцията обеща да предостави тази информация, след като пусна приложението си, в което всеки гражданин чрез своето ЕГН може да провери дали е сред потърпевшите. Справката посочва единствено дали има изтичане на данни, но не и какви.  Не е ясно откъде и кога ще бъде събрана глобата от НАП. Едната възможност е данъчните да платят веднага, а другата е парите да бъдат взети от бюджета им за догодина – той да бъде орязан или пък да бъде заложен неотложен разход в отделно перо. Ако обаче се приеме тезата на закона за защита на личните данни, че парите трябва да бъдат събрани по Данъчноосигурителния процесуален кодекс и да отидат в сметката на КЗЛД, то вероятно парите ще трябва да се платят веднага. Гигантската глоба на НАП е прецедент, за който няма разписан конкретен механизъм, посочва вестникът.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.