Последни новини
Home / Законът / БСП с предложение да се ограничи приложението на съкратеното съдебно следствие за случаите на смърт

БСП с предложение да се ограничи приложението на съкратеното съдебно следствие за случаите на смърт

Defakto.bg

БСП ще внесе законодателни промени, за да се ограничи обхватът на прилагането на съкратеното съдебно следствие. Поводът е случаят в Сотиря, където момиченце бе изнасилено и убито от 21-годишен мъж. Депутатът Крум Зарков коментира, че трябват промени в наказателната политика у нас:

„Зверството в Сотиря разтресе всички ни. Честно казано, няма закон, който е достатъчно строг за случилото се. Както винаги, за съжаление, ние действаме след събитията. Този случай показва много неща, ще стигнем до наказателния закон, но първо трябва да се запитаме какво се случва в затворите, където хората трябва да бъдат превъзпитавани. Какво се случва с психичното здраве на нацията, че всеки ден, когато излезете може да срещнете хора, които очевидно не са в нормално състояние“, допълни още Зарков. „Ние ще внесем конкретно предложение, защото много се говори и малко се пише. БСП винаги е имала позиция по въпроса, която е  изразявана от предишни наши колеги, каза той.

„Янаки Стоилов е човекът, който написа между 2009-2010 закон, според който съкратеното съдебно следствие не се прилага при престъпления, довели до умишлено причиняване на смърт и тежки телесни повреди“, акцентира депутатът.  „Решението беше променено през 2010 г. с нови редакции. Ние трябва да върнем състоянието там, където му е мястото. Това съкратено съдебно следствие има своя смисъл“, посочи Зарков.  По думите му идеята е престъпникът да се наказва бързо, да не се чакат няколко години.

„Има престъпления, за които това не трябва да се прилага и случаят в Сотиря  е едно от тях“, каза още заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“. Зарков подчерта, че докато не се направи ясна стратегия за наказателната политика на България и не се оформи наказателният закон по нея, само ще се констатират подобни зверства и политиците ще се надпреварват кой какво повече ще направи, но след това.

След трагедията в сливенското село Сотиря от ВМРО поискаха химическа кастрация и  премахване на съкратеното съдебно следствие в подобни случаи.

Изпълнителният директор на „Български адвокати за правата на човека“ Диляна Маркова  предложи да се обмисли законово изменение, според което съдът да има право на преценка дали да разреши, или не съкратеното съдебно следствие. Прокурорът също да може да получи право на такава преценка, каза тя.

About De Fakto

Проверете също

„Артекс“ загуби общо 200 000 лева претенции срещу протестиращи за изграждането на „Златен век“

ВКС  отхвърли искането на инвеститора  за касационно обжалване на решение на АС – София, „оправдало“ …

Иван Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва онези, които управляваха до служебните кабинети

МВР се чисти от нарушители В много бърз порядък ще бъдат проведени дисциплинарни производства срещу двамата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.