Последни новини
Home / Законът / За трети път спецобвинението разпространи данни от делото за хакерската атака срещу НАП

За трети път спецобвинението разпространи данни от делото за хакерската атака срещу НАП

Defakto.bg
Кристиян Бойков

С мотив, че Специализираната прокуратура е залята от въпроси за делото срещу собственика и служители на „ТАД Груп“, за трети път държавното обвинение разпространи данни от досъдебното производство за теча на личните данни на над 5 млн. български граждани.  Информацията е  публикувана на сайта на Върховна касационна прокуратура и спецобвинението с коментар, че  в публичното пространство се разпространяват манипулативни твърдения, които  злепоставят конкретни магистрати и  компрометират  дейността на прокуратурата. Публикуването на материали от делото е станало след разрешение на наблюдаващия прокурор. Името му не се посочва.

Иван Тодоров, собственик на ТАД груп

В новата порция доказателства има експертна справка, дешифриран запис от видео от камерите на ТАД ГРУП и разпити на свидетели.

Експертната справка удостоверява, че електронните писма, изпратени до „Капитал“, Нова и БТВ, с които бяха  уведомени за пробива в системата на НАП, са изпратени от компютъра на първия обвиняем за аферата – Кристиян Бойков.

На видеозаписа се вижда вторият обвиняем – търговският директор на ТАД Груп Георги Янков, който разговаря със служител с инициали З.М. …часове след ареста на Кристиян. Двамата се питат как разследващите са стигнали до младежа и дали той е успял да изтрие разговорите си чрез криптираното приложение „Телеграм“.

Разпитите са на собственици на фирми, данни за служителите и клиентите, на които разследващите са открили на компютрите на ТАД Груп.  Всички  отричат да са имали отношения с фирмата,  смятат, че става дума за нерегламентиран достъп.

Ето цялото съобщение:

На 08.08.2019 г. в проведено съдебно заседание Апелативният специализиран наказателен съд взе спрямо обвиняемия Иван Тодоров най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“. Съдът се запозна с представените от Апелативната специализирана прокуратура нови доказателства във връзка с извършената хакерска атака срещу НАП.

Досъдебното производство е образувано по реда на чл.212, ал.2 от НПК и се води за това, че от неустановена дата през 2019 г. до 15.07.2019 г. в Република България, гр. София с цел да създаде смут и страх в населението извършил престъпление по чл. 319б – 319г от НК – престъпление по чл. 108а, ал.1 от НК.

В резултат на извършеното деяние от сървърите на НАП са източени личните данни на над пет милиона български граждани, събрани са данни за лица, заемащи висши държавни длъжности, засегната е информационната сигурност на десетки държавни органи и търговски дружества.

С оглед на събраните по делото доказателства са привлечени в качеството на обвиняем три лица:

Ø Кристиян Бойков за престъпление по чл.108а, ал.1 вр. чл.20, ал.2 вр. ал.1 от НК;

Ø Георги Янков за престъпление по чл.108а, ал.1 вр. чл.20, ал.3 вр. ал.1 от НК;

Ø Иван Тодоров  за престъпление по чл.108а, ал.1 вр. чл.20, ал.3 вр. ал.1 от НК.

До настоящия момент Специализираната прокуратурата два пъти оповести данни от досъдебното производство, а именно на 01.08.2019 г. и на 09.08.2019 г. Подчертаваме, че тези доказателства са разгласени след разрешение на наблюдаващия прокурор, както и след като същите са били предмет на съдебно обсъждане.

Въпреки прозрачността, в публичното пространство продължават да се разпространяват манипулативни твърдения, които целят персонално злепоставяне на конкретни магистрати и цялостно компрометиране дейността на прокуратурата. Тревожен е подходът на определени лица, политически партии и медии да поставят собствените си амбиции над интереса на повече от пет милиона българи.

Специализираната прокуратура споделя разбирането, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна, или не се засягат чужди права.

Предвид изложеното и след разрешение на прокурор по реда на чл.198, ал.1 от НПК, представяме част от доказателствения материал по досъдебно производство № 142/2019 г. по описа на СО – СП.

Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази.

Специализираната прокуратура ще продължи да информира българските граждани по дела с голям обществен интерес, при спазване на презумпцията за невиновност и без да застрашава хода на наказателното производство.

При предишната серия доказателства, пуснати в публичното  пространство по делото,  прокуратурата осигури достъп на публиката до ЕГН на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, както и на над 2000 прокурори и следователи, и това на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Интересно е дали и Европейският съд по правата на човека, където това дело очевидно ще се озове,  ще сподели възгледите на българската спецпрокуратура за прозрачност и защита на институционален авторитет.  Или ще отсъди,  че представата за публичност на спецобвинението нарушава правото на справедлив процес по конвенцията за човешките права.   Защо ли изглежда, че отговорът е ясен – данъкоплатците ще платят за наложеното им „право на информация“ чрез избрани абзаци измежду кориците по делата, както това вече се е случвало.  Върховенството на закона, у нас се превръща във все по-скъпо занимание!

About De Fakto

Проверете също

ВКС потвърди: Прокуратурата дължи обезщетение от 150 000 лв. за лихви върху „ задържани“ средства по незаконно обвинение

Състав на ВКС потвърди задължение  на прокуратурата да заплати  150 000 обезщетение за лихви на …

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.