Последни новини
Home / Законът / Не било проблем НАП да си плати глобата за милиони заради изтеклите лични данни, уверява Горанов

Не било проблем НАП да си плати глобата за милиони заради изтеклите лични данни, уверява Горанов

Defakto.bg

НАП може да плати глобата, която ще й бъде наложена заради изтичането на данни на милиони български граждани. Това заявява финансовият министър Владислав Горанов пред журанлисти в Крумовград.

В държавния бюджет има средства да бъде погасена санкцията и това няма да се отрази на хазната, нито ще се наложи привличането на допълнителен финансов ресурс“. 

От думите му се разбра, че в НАП заради глобата няма да има орязване на заплати, нито  кадрови промени. „Направените са достатъчно“, заяви Горанов.

Според него санкция единствено ще понесат „онези терористи, които пробиха данните на приходната агенция“.  

Днес се очаква Националната агенция за приходите (НАП) да получи акта за теча на личните данни на над 5 млн. души, който  Комисията за защита на личните данни обяви, че ще е за милиони.   Финансовият министър не подсказа  чувствителност по въпроса, че глобата реално ще бъде  платена от гражданите, чиито личнин данни изтекоха в публичното пространство като  резултат на  „непробиваема“ киберсигурност на държавната  институция.
През всички години се наблюдава неглижиране и подценяване на киберсигурността у нас, за което са необходими спешни мерки, заяви пред БНР Цвета Маркова, бивш председател на Държавната агенция за сигурността на информацията.

Според нея нарушението е изключително сериозно:  “Считам, че нарушението е изключително сериозно, но размерът тук няма значение. Даже допускам, че дори да би бил наложен най-високият размер, за да се успокои обществото, че нещо се прави, най-вероятно при евентуално обжалване съдът ще намали този размер. Абсолютно съм съгласна, че тук тази сума буквално ще бъде преместена виртуално от едно място на друго, т.е., от един бюджет в друг и това няма да гарантира по-голяма сигурност в бъдеще“.

Комисията за личните данни в момента се използва като средство, за да може да се успокои обществото, да се види че нещо се прави, че някой се глобява, но от това няма да произтече абсолютно нищо, коментира Ивайло Мирчев от инициативния комитет “Гласуване без граници“.

Тук големият проблем е много, много различен и това е, че държавните институции в България са една пробита каца, от която щом един 20-годишен начинаещ експерт по Ай Ти сигурност може да изнесе цялата база с данни на населението на страната, представете си една чужда държава, едно чуждо разузнаване или пък една престъпна група какви поразии могат да направят“. заяви той.

About De Fakto

Проверете също

Особено мнение: Защо разпоредбата за отнемане на лиценз по Закона за частната охранителна дейност нарушава Конституцията

Конституционинят съд отхвърли искането на 3-членен състав на ВАС  за съд за установяване на противоконституционност …

Антон Славчев спечели конкурс за прокурор в СГП, Дани Каназирева – извън списъка на печелившите

 Класирането на кандидатите в конкурса за първоначално назначаване и заемане на 10 длъжности „прокурор“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − thirteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.