Последни новини
Home / Законът / Зам.министър Николай Проданов: Предстоят промени в съкратеното съдебно следствие

Зам.министър Николай Проданов: Предстоят промени в съкратеното съдебно следствие

Defakto.bg

„Смятам, че е уместно да се дебатира по темата за съкратената съдебна процедура или да се мисли за промяна, според която съдът ще  преценява дали самопризнанията са основание за „бонус“ към подсъдимия,  заяви  в предаването „Денят ON AIR“  зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.   Сега законът задължава съдът  да приеме признанията и задължително да редуцира присъдата с една трета, обясни Проданов,

Смъртта на едно дете, каквато е тази на малката Кристин, не е загуба само за неговото семейство, а за цялото общество, каза той.

Проданов  не изключи наесен да се възстанови нормата, въведена от Янаки Стоилов през 2009 – 2010 г., при която съкратенето съдебно следствие не се прилагаше за случаите на умишлени престъпления  довели до смърт,  тежки телесни увреждания или извършени в състояние на алкохолно опиянение.

В четвъртък левицата обяви, че ще поиска възстановяване на тези текстове в Наказателния кодекс.

Зам.министрът допуска, че може да се  запише и право на преценка на съда за прилагане на съкратеното съдебно следствие.  По този начин ще се възстанови и принципа на вътрешното убеждение на съдиитее при постановяване на присъдатата, смята Проданов.

Той  заяви още, че извън наказателните закони,  стоят образователните и личностните дефицити при немалка част от криминалния контингент, които са  широко поле за работа. Проданов напомни, че в управленската  програма на правителство  е залегнала мярка за създаване на доброволчески отряди, които могат да помогнат за овладяване на престъпността.

„С осъдените условно трябва да се говори, да се общува, за да не забравят, че са осъдени. При нас работят добри специалисти по посока на тяхното превъзпитание,  „но няма да бъде прав, ако кажа, че са постигнати особеи резултати“, призна той.

„Следваме тенденция за обновяване на затворите и арестите и сме постигнали сериозни резултати. Последното, което направихме – нов контролен орган, на който възлагам надежди за подобряване на реда и дисциплината в местата за лишени от свобода у нас“, каза още Проданов.  Той допълни, че в момента у нас има 15 души с поставени затворнически гривни, 5 от тях са с мярка „домашен арест“.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.