Последни новини
Home / Законът / Зам.министър Николай Проданов: Предстоят промени в съкратеното съдебно следствие

Зам.министър Николай Проданов: Предстоят промени в съкратеното съдебно следствие

Defakto.bg

“Смятам, че е уместно да се дебатира по темата за съкратената съдебна процедура или да се мисли за промяна, според която съдът ще  преценява дали самопризнанията са основание за “бонус” към подсъдимия,  заяви  в предаването “Денят ON AIR”  зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.   Сега законът задължава съдът  да приеме признанията и задължително да редуцира присъдата с една трета, обясни Проданов,

Смъртта на едно дете, каквато е тази на малката Кристин, не е загуба само за неговото семейство, а за цялото общество, каза той.

Проданов  не изключи наесен да се възстанови нормата, въведена от Янаки Стоилов през 2009 – 2010 г., при която съкратенето съдебно следствие не се прилагаше за случаите на умишлени престъпления  довели до смърт,  тежки телесни увреждания или извършени в състояние на алкохолно опиянение.

В четвъртък левицата обяви, че ще поиска възстановяване на тези текстове в Наказателния кодекс.

Зам.министрът допуска, че може да се  запише и право на преценка на съда за прилагане на съкратеното съдебно следствие.  По този начин ще се възстанови и принципа на вътрешното убеждение на съдиитее при постановяване на присъдатата, смята Проданов.

Той  заяви още, че извън наказателните закони,  стоят образователните и личностните дефицити при немалка част от криминалния контингент, които са  широко поле за работа. Проданов напомни, че в управленската  програма на правителство  е залегнала мярка за създаване на доброволчески отряди, които могат да помогнат за овладяване на престъпността.

“С осъдените условно трябва да се говори, да се общува, за да не забравят, че са осъдени. При нас работят добри специалисти по посока на тяхното превъзпитание,  “но няма да бъде прав, ако кажа, че са постигнати особеи резултати”, призна той.

“Следваме тенденция за обновяване на затворите и арестите и сме постигнали сериозни резултати. Последното, което направихме – нов контролен орган, на който възлагам надежди за подобряване на реда и дисциплината в местата за лишени от свобода у нас”, каза още Проданов.  Той допълни, че в момента у нас има 15 души с поставени затворнически гривни, 5 от тях са с мярка “домашен арест”.

 

About De Fakto

Проверете също

Янаки Стоилов ще обжалва отказа на ВСС да разгледа искането за отстраняване на Иван Гешев

Служебният кабинет решава утре дали да пита КС за правомощията на правосъдния министър Министърът на …

ВАС повторно потвърди отказа на кадровиците да разследват дисциплинарно Георги Ушев

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отново потвърди отказ на мнозинството в Съдийската колегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.