Последни новини
Home / Законът / Ваклин се е оплакал в прокуратурата от медийно неуважение, държавното обвинение застава твърдо зад него!

Ваклин се е оплакал в прокуратурата от медийно неуважение, държавното обвинение застава твърдо зад него!

Defakto.bg
Александър Ваклин

Ръководството на ВКП стои твърдо зад свидетеля си Александър Ваклин по делото „Младост“ – това се разбира от официално съобщение на държавното обвинение по повод среща на високо равнище  със свидетеля по делото „Младост“ Александър Ваклин.    От съобщението се разбира, че  Ваклин се е оплакал на шефовете в прокуратурата от „целенасочен тормоз“ над личната и професионалната му  репутация. Вместо да бъде уважаван за разбирането,  че е длъжен по закон да не укрива престъпления,  той бил подложен на медийно неуважение още след ареста на Десислава Иванчева.

Ръководството на държавното обвинение обвързва преживяванията на свидетеля Ваклин с вота за главен прокурор:   „Тази манипулация на общественото мнение, започнала още при задържането на подсъдимата Десислава Иванчева, продължава като зададена „линия на поведение“ и до настоящия момент, в хода на процедурата по избор на главен прокурор“ .  Пред прокурорите   Александър Ваклин е изразил недоволство  от статия в сайта „Бивол“ „с неверни твърдения за  придобит имот от семейството на Иван Гешев“, а сайтът не е публикувал правото му на отговор, изпратен още на следващия ден.

В съобщението не се казва, дали прокуратрата ще помогне на свидетеля правото му на отговор да види бял свят, но е е категорична, че: „Ръководството на Прокуратурата е на категоричната позиция, че са недопустими опити за натиск върху свидетели и уронване на доброто им име, включително и чрез дирижирани медийни кампании“. Подчертано е „пълнота разбиране“ към проблемите на бизнесмена.

Ето и цялото му съдържание:

На 26 август 2019 г. в Съдебната палата в София, главният прокурор Сотир Цацаров и заместниците му – Иван Гешев и Мария Шишкова, се срещнаха с Александър Ваклин, по негова молба.

Срещата е поискана от г-н Ваклин, по повод упражняването на системен и целенасочен натиск спрямо него и семейството му, вследствие на показанията му като свидетел на държавното обвинение по делото срещу кмета на столичния район „Младост“. Александър Ваклин потвърди позицията си, изложена в отвореното му писмо до медиите от 9 август т. г., а именно – че негово законово задължение е да не участва в корупционна схема и да не укрива престъпление, което му е станало известно. Той посочи отново, че са били положени целенасочени усилия в публичното пространство да бъде засегната личната и професионалната му репутация, включително и чрез медийни публикации, съдържащи откровени неистини. Тази манипулация на общественото мнение, започнала още при задържането на подсъдимата Десислава Иванчева, продължава като зададена „линия на поведение“ и до настоящия момент, в хода на процедурата по избор на главен прокурор. Александър Ваклин посочи като пример за това статия, публикувана на 07.08.2019 г. в сайта „Бивол“ с неверни твърдения относно придобит имот от семейството на Иван Гешев, с анонимен автор и в същото време, непубликуването от този сайт на правото му на отговор, изпратено още на следващия ден. Съобразно Конституцията на Република България, свободата на изразяване на мнение не може да се използва за уронване на правата и доброто име на другиго, а с подобни публикации „свободата на словото се изопачава до свобода на оклеветяване, открити нападки и подстрекаване към насилие“.

Главният прокурор и неговите заместници заявиха своето разбиране към изложените от г-н Ваклин проблеми и посочиха, че ще застанат зад всеки свидетел в защита на законовите му права. Ръководството на Прокуратурата е на категоричната позиция, че са недопустими опити за натиск върху свидетели и уронване на доброто им име, включително и чрез дирижирани медийни кампании. Недопустими са и всякакви опити за манипулиране на общественото мнение спрямо хора, изпълнили гражданския си дълг.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Комисарят по човешките права на СЕ призовава властите за по-добра защита на жертвите от домашно насилие

В писмо до българските власти комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович …

ВКС с тълкувателно решение за постановленията при възлагане на недвижими имоти при публична продан

   С Тълкувателно решение № 6/2020 г. от 20.05.2022 г. по Тълкувателно дело № 6/2020 …

Един коментар

  1. Марковска

    Ако имаше казарма, този нямаше да е „Ваклин-вакло агне“, просто щеше да е разпрано агне или в най добрия случай при наряд, такива си теглиха куршума. За съжаление сега доносниците(мъжките пу*ки) са на мода…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.