Последни новини
Home / Законът / Подозрения и догадки за бегълците от затвора в Стара Загора

Подозрения и догадки за бегълците от затвора в Стара Загора

Defakto.bg

 

Александър Хаджи ( 24) и Василе Мораро ( 30) са осъдени за грабеж на банкомати. По данни на разследващите, задигнатата сума възлиза на близо 90 000 лева.

Издирването на двамата бегълци от затвора в Стара Загора продължава трети ден.  Пробив в затворническата администрация и помощ от семействата на избягалите затворници от общежитието в Стара Загора са двете основни версии на специалистите.

Според Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията,  има прекалено много съвпадения в начина, по който молдовците са избягали. “Затова бягството може да е подпомогнато от администрацията в общежитието”, допусна той пред  Нова тв.

Бившият шеф на ЦСБОП Тихомир Стойчев пък обясни, че молдовците са били в общежитие от открит тип, защото Европа все повече либерализира затворническия живот.

Според бившия директор на Служба “Издирвания” към МВР Красимир Занов контролът на тези по-“свободни” места за лишаване от свобода трябва да бъде затегнат, защото там е елементарно да се избяга. Той също допуска,  че техни близки са помогнали в бягството. Молдовците са имали свободен достъп до телефони, като езиковата бариера не е позволявала на охранителите да разберат какво планират.

“Защитната ограда на общежитието нито е много висока, нито е подсилена, няма и постови, в учреждения от такъв тип не трябва и да има заради облекчения режим. Двамата молдовци попадат там, понеже признават вината си, а според експерта бягат, защото са знаели, че ще ги преместят в София, където режимът е по-засилен”, казва  Занов.

При евентуалното им  залавяне двамат ще получат допълнителни присъди. Те са търсени в  Молдова, предмет на интрес са и на  полицията в Италия и Германия.

За последно двамата молдовци са забелязани на двора на общежитието в събота следобед. Били са на площадката с фитнес уредите. Избягали, като са повредили част от оградата в източния край на двора. Бегълците се издирват на територията на цялата страна. Предупредени са и всички контролно-пропускателни пунктове.Твърди се, че  не разполагат с голяма сума пари.  За последно близките им са били при тях на 17 август.

About De Fakto

Проверете също

Пленумът на ВКС реши: Да спре използването на единната информационна система от 2 август

Това е недопустима подмяна на решенията на съдебния съвет и незачитане на законите, реагираха кадровици …

Изслушват кандидатите за европейски делегирани прокурори на 8 и 9 септември, избират ги на 10 септември

Изслушването на кандидатите за шест позиции на европейски делегирани прокурори в България ще е през …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.