Последни новини
Home / Законът / Юлияна Николова: Малко вероятно е България да получи същия ресор в Европейската комисия

Юлияна Николова: Малко вероятно е България да получи същия ресор в Европейската комисия

Defakto.bg

„Излизат много публикации на базирани в Брюксел медии, които разказват, че кипи усърден труд в ЕК и хора, служители в Комисията, предлагат на Урсула фон дер Лайен нова структура, нови идеи. След това трябва комисарите, които са предложени от държавите, да запълнят с компетентност тези нови сектори и нови сфери“.  Това каза пред БНР Юлияна Николова – директорът на портал „Европа“ и фондация „Център за модернизиране на политики“. Вероятно ще бъде утвърден многомилярден фонд за стимулиране на големите европейски технологични гиганти, уточни тя.  Той ще се нарича Фонд за бъдещето на Европа.

Николова припомни, че днес е последният срок за подаване на номинации за еврокомисари.

„Когато на масата на президента на Комисията има вече очертани политиките, които ще отговарят на нейното виждане за Европа, тогава по пакета документи за кандидатите, които са дали правителствата, ще се види къде тяхната компетентност съответства най-добре на политиката, която Фон дер Лайен иска да следва, за да може тя да ги предложи след това на парламента те да бъдат изпитани по тази обща компетентност“, коментира Николова.

Според нея малко е вероятно да получим същия ресор: „Няма практика комисари, които са повече от един мандат в Комисия, да заемат едни и същи ресори, най-вече защото принципът на ротация, който се използва в ЕК, е една от превенциите за корупцията и за улегналост на дадена политическа позиция„.  Тя предположи, че вероятно и ресорите ще бъдат различни. Желанието на страните не е решаващо, заяви Николова.

 

Българският премиер Бойко Борисов по темата:

Искаме „Киберсигурност“, за какво ни е ресор „Земеделие“?

Миналата седмица малко повече от месец, след като личните данни на над 5 милиона българи бяха хакнати от масивите на Националната агенция за приходите, премиерът Бойко Борисов обяви, че страната ни иска ресор „Киберсигурност“ в новата Европейска комисия.  Той допълни, че е настоял пред европейските лидери България да запази сегашния сиресор „Цифровизация“, но той да се разшири.
Борисов остро и  категорично отхвърли информацията на „Политико“, че страната ни ще иска ресор „Земеделие“ в новата Европейска комисия.

„Някой си измисля глупости и вие ме карате да ги коментирам. Това, което искаме са модерните ресори – „Киберсигурност“, „Управление на IT технологии“. Това съм го заявил още преди месец и половина. За какво ни е ресор „Земеделие“? Там парите са разпределени ясно и точно за всички държави. Какво ще направим с ресор „Земеделие“, коментира Бойко Борисов.“

About De Fakto

Проверете също

Адв. колегия Стара Загора: От началото на мандата си гл. прокурор недопустимо злепоставя адвокатите. Докога ще търпим това?!

В декларация – становище Адвокатска колегия Стара Загора посочва, че е  трайното неприемливо и недопустимо …

Поредната тъпа употреба на конституционните механизми

Иван Брегов, Институт пазарна икономика Краткият живот на 48-ото Народно събрание доказва, че у нас …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.