Последни новини
Home / Законът / Иван Костов е прицел на прокуратурата и НАП за 500 хил. лв., необложени. Той: Това е заради политическите ми убеждения!

Иван Костов е прицел на прокуратурата и НАП за 500 хил. лв., необложени. Той: Това е заради политическите ми убеждения!

Defakto.bg

Бившият премиер Иван Костов изрази съмнения,  че прокуратурата готви провокация срещу него в разгара на местните избори тази есен.  Поводът за казаното от него пред BTV е  проверка на НАП, обект на която са Костов и съпругата му.

„След  две данъчни ревизии, които продължиха почти 2-3 години, екип на НАП стигна до абсурдното твърдение, че мои и на съпругата ми значителни парични средства не са наши, въпреки че ние сме декларирали тези средства като заеми пред Сметната палата, те са оповестени на обществеността от медиите и никога не са предизвиквали някакъв пробле“, заяви  Костов.

Парите са се увеличили в годините, защото са били предоставяни на инвестиционни дружества. От последното, в което са били вложени, са били дадени в заем на акционерно дружество, за което има документи. Общо 15 документа, от които безспорно се вижда собствеността върху средствата, са били предоставени на Националната агенция за приходите, обясни Костов. Въпреки това в НАП са стигнали до абсурдното заключение, по думите на Костов,  че парите „в особено големи размери“ не са на семейство Костови и трябва да бъдат обложени, а прокуратурата ще започне следствие.

Според Костов прокуратурата ще  действа срещу човек, за който те са убедени, че стои зад „“Демократична България и зад протестите срещу избирането на г-н Гешев за главен прокурор, добави той.

„Тъй като съм свързан с тази политическа формация и очевидно това е връзката, която ще бъде търсена. Затова се надявам изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова и нейният заместник Пламен Димитров да се запознаят с тези факти, които изнесох, и да не позволят данъчната агенция да бъде използвана за политически цели в предизборната кампания“,  каза още бившият премиер.

Той назова и сумите, които са обект на проверката –  262 хил. лева заем на съпругата му и 235 хил. лева негов заем.

Костов заяви, че  изборът за нов главен прокурор е по-важен от местния вот. Добави, че няма нищо против Гешев като персона, възраженията му са срещу начина, по който функционира и е структурирана прокуратурата.   Там трябва да бъде човек, който е с позиции в полза на това да се отговори положително и да се изпълнят всички препоръки, които европейските институции отправят към България.  Всички тези препоръки са загърбвани от политическите партии и от българската съдебна система, в частност от  прокуратурата, коментира Костов.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.