Последни новини
Home / Законът / Страсбург осъди Русия за смъртта на юриста Сергей Магнитски

Страсбург осъди Русия за смъртта на юриста Сергей Магнитски

Defakto.bg

Европейският съд по правата на човека осъди днес Русия за множество нарушения на човешките права във връзка с делото за смъртта на юриста Сергей Магнитски, починал в затвора през 2009 г., след като направи разкрития за мащабна корупционна мрежа, съобщи БТА, цитирайки  Франс прес.
Съдът изтъкна специално, че Магнитски е бил малтретиран от своите надзиратели и тези факти не са били адекватно разследвани, че не е получавал достатъчни медицински грижи, а процесът и посмъртната присъда на юриста са „поначало неадекватни“ и не е било уважено правото му на справедлив процес, добавя АФП.
Съдът призна Руската федерация за виновна, че е нарушила няколко текста от Европейската конвенция, и осъди страната да изплати на представители на Магнитски 34 хиляди евро като обезщетение, уточнява ТАСС.
Арестуван през 2008 г., след като разкри мащабна финансова машинация с цел източване на бюджетни средства, скалъпена според него от висши полицаи и данъчни служители и ощетила освен руската държава фондацията „Хермитидж кепитъл“, нейният одитор Сергей Магнитски почина през 2009 г. в следствен изолатор на 37-годишна възраст – по данни от експертиза без юридически последици, след побои и умишлено лишаване от медицински грижи.

Нормативен документ на САЩ от 2012 г., известен като закона „Магнитски“, санкционира руски длъжностни лица, замесени в нарушения на човешките права. По-късно подобни закони приеха Канада, балтийскките страни и Великобритания.

About De Fakto

Проверете също

Обвиниха сръбския шофьор за катастрофата на магистрала „Тракия“

Районна прокуратура-Стара Загора е привлякла като обвиняем сръбският гражданин  Д.К., на 40 г.,  за това, …

ПРБ предлага да се създаде национално междуведомствено звено за предстоящите избори

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вътрешен министър  Иван Демерджиев и до председателя на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.