Последни новини
Home / Законът / Венцислав Караджов глоби с 1 млн. лв. банка ДСК, „осветила“ лични данни на над 33 000 клиенти и трети лица

Венцислав Караджов глоби с 1 млн. лв. банка ДСК, „осветила“ лични данни на над 33 000 клиенти и трети лица

Defakto.bg

Глоба за един милион лева е наложена на банка ДСК, – това става ясно  от съобщение за наказателно постановление  на сайта на Комисията за защита на личните данни. То е издадено, защото банката не е гарантирала поверителността на личните данни  на повече от 33 000 клиенти и голям брой трети лица, като общия брой на засегнатите може  да достигне 100 хил. души.

Разпространенни са имената, единните им граждански номера, лични и биометрични данни като цвят на очите и ръст, номера на сметки и дори данни за здравословно състояние. Председателя на КЗЛД Венцислав Караджов  заяви пред bTV, че сигнал за пробива е подаден от мъж на име Стефан Чолаков, който е предоставил хард диск и флашка с кредитните досиета на над тридесет хиляди клиенти.  В края на юни 2019 г. банка  ДСК обяви, че  български гражданин, който е бил съден  за банков обир, е подал сигнал, че притежава база данни с клиентска информация. От ДСК заявиха, че  „не е имало успешна дигитална атака срещу информационните системи на банката“, а данните са придобити „по друг, но също така незаконен начин с неправомерно действие във вреда на банката“.

Цялото съобщение на председателя на Комисията за зашита на личните данни:

Днес, 28.08.2019 г., на основание чл. 87, ал. 3 от Закона за защита на личните данни, Венцислав Караджов − Председател на Комисията за защита на личните данни, след извършена проверка на „Банка ДСК” ЕАД, издаде Наказателно постановление на дружеството за нарушение на чл. 32, § 1, буква „б” от Регламент (ЕС) 2016/679, с оглед неправомерно разкрити и достъпни от трети лица лични данни на общо 33 492 (тридесет и три хиляди четиристотин деветдесет и двама) клиенти на банката в 23 270 (двадесет и три хиляди двеста и седемдесет) кредитни досиета, в които се съдържат лични данни и на неограничен брой свързани с тях трети лица (в това число техни съпрузи, продавачи, низходящи и възходящи наследници и поръчители).

Размерът на наложената санкция е 1 000 000 лева.
 В хода на извършената в срок от един месец проверка е установено, че при осъществяване на дейността си „Банка ДСК” ЕАД, в качеството на администратор на лични данни, не е приложила подходящи технически и организационни мерки и не е осигурила способност за гарантиране на постоянна поверителност, цялостност, наличност и устойчивост на системите и услугите за обработване на лични данни на физически лица − клиенти на банката и свързаните с тях трети лица, като са разпространени и достъпени три имена, гражданство, ЕГН, постоянен или настоящ адрес, копия на личните карти и съдържащите се в тях биометрични данни за ръст и цвят на очите; всички лични данни, съдържащи се в данъчни документи, удостоверяващи доходи и здравно-осигурителен статус на кредитополучателите и трети лица по тях, както и данни за здравословно състояние (като в някои кредитни досиета се съдържат решения на ТЕЛК за намалена работоспособност), номера на разплащателни сметки, както и регистрационни номера и дати на нотариални актове с положени подписи.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.