Последни новини
Home / Законът / Димитър Бонгалов: Чужди граждани изтърпяват наказание само в софийския затвор, другото е нарушение на закона

Димитър Бонгалов: Чужди граждани изтърпяват наказание само в софийския затвор, другото е нарушение на закона

Defakto.bg

“Като чужди граждани, те не би трябвало да бъдат в това общежитие в Стара Загора. Според мен трябва да се намират в общежитието в Казичене. Има някаква грешка, някакво разкъсване на системата между прокурора, изпълнил присъдата, съдебната охрана и главната дирекция “Изпълнение на наказанията”.

Това заяви пред БНР Димитър Бонгалов – бивш зам.-министър на правосъдието, а сега част от екипа на омбудсмана, по повод бягството от затвора на двама молдовски граждани. Той уточни, че съдът не посочва в кой затвор да бъде излежавана присъдата, а казва само режима, при който това да стане.

“Администрацията в затвора в Стара Загора няма опит с чужди граждани и тези лица изобщо не трябваше да бъдат там. Трябваше да бъдат в Казичене – там има социални работници, които работят с чужди граждани, имат по-богат опит. И може би нямаше да се стигне до този край, ако бяха насочени правилно тези две лица да си изтърпяват присъдата в Казичене”, коментира той.

По думите му привеждане на присъда на чужди граждани в друг затвор, освен в софийския, е нарушение на закона. Проверката ще установи това, заяви той.

Според Бонгалов охранителните постовете в затвора, при наличието на нови технологии и нови системи за сигурност, са излишни.

About De Fakto

Проверете също

Последно: Четирима съдии ще правят анализ на спецправосъдието. Но имат въпроси към ВСС

Съдийската колегия намали състава на комисията, която трябва да анализира работатта на специализираното правосъдие, откакто …

Теодора Точкова изпрати на Лозан Панов материалите от проверките срещу него, а той ги публикува

Инспекторатът в говорящ дебат дали председателят на ВКС е упражнявал “натиск” върху Апелативния специализиран съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.