Последни новини
Home / Законът / Кадровици отпускари пак блокират оставката на Методи Лалов, очевидно

Кадровици отпускари пак блокират оставката на Методи Лалов, очевидно

Defakto.bg

За втори път Съдийската колегия на ВСС няма да събере нужния кворум, за да гласува оставката на бившия председател на Софийския районен съд Методи Лалов от системата.

Това става ясно от официално съобщение на ВСС. От съвета информират, че към 30 август, за когато бе свикано новото заседание на колегията, 10 от 12-те изборни членове са в „законоустановен отпуск“. Общо в Съдийската колегия са 14 човека (в бройката влизат и председателите на двете върховни съдилища Лозан Панов и Георги Чолаков, членове по право), за да се проведе заседание се иска присъствието на поне осмина. Точно толкова – 8 „за“ се искат и за вземане на кадрови решения, сред които и освобождаването на магистрат.

Така утре във ВСС се очаква да се появяват едва четирима – Панов, Чолаков, Севдалин Мавров и Боян Новански. Точно толкова – четирима кадровици се появиха и на първото насрочено и провалило се заседание за гласуването на оставката на Лалов на 15 август. Тогава Вероника Имова обяви, че колегите им поголовно са в отпуск заради „интензивния график“ на ВСС покрай избора на нов главен прокурор.

Методи Лалов депозира оставката си на 1 август, като изрично бе вписал желание да напусне системата, считано от 2 септември. Причината вече е ясна – известният съдия ще е в листите на „Демократична България“ за местния вот. Крайният срок на партии и коалиции да регистрират листи пред ЦИК е 24 септември. А кадровици вече обявиха пред медии, че съдията Лалов имал много ненаписани дела в СРС.

С две думи – мнозинството във ВСС явно ще прави спънки на Лалов докрай.

На 15 август вече откроихме аналогията – желанието на бившия шеф на КПКОНПИ и бъдещ консул във Валенсия Пламен Георгиев да бъде възстановен като прокурор също дойде неочаквано, във „ваканционния“ период  на кадровиците. Но това не попречи на Прокурорската колегия дисциплинирано, експедитивно и масово да се събере и да удовлетвори желанието на Георгиев.

Изводите са за вас.

About De Fakto

Проверете също

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

В София започва двудневна конференция за достъпа до правосъдие на лица с увреждания

Фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София“  (ГИП-София), съвместно със Съюза на съдиите в България …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.