Последни новини
Home / Законът / Нинова: Ако финансовият министър или шефът на НАП платят лично теча на личните данни, ще има и превенция, и справедливост

Нинова: Ако финансовият министър или шефът на НАП платят лично теча на личните данни, ще има и превенция, и справедливост

Defakto.bg

След съобщението, че НАП ще бъде глобена с  5.1 млн лева от КЗЛД заради заради възмутителния теч на лични данни, се разбра, че агенцията ще оспорва глобата, защото кражбата на данни е престъпление по смисъла на НК и е станала „независимо от и въпреки предприетите мерки за защита.“.  От агенцията обмислят да предприемат и съдебни действия спрямо извършителите на хакерската атака, като претенцията ще е в размера на обявената санкция.

Наложената глоба не е, за да накаже администратора, а да се направи така, че да не се повтаря това поведение,  заяви пред медиите  председатерят на КЗЛД Венцислав Караджов.   КЗЛД установи, че са изтекли данните на 4,1 млн. български граждани и на още 2 млн.починали.

Максималният размер на глобата е 20 млн., очевидно една четвърт от тях са достатъчни за подръпване  на ухото. 

По повод санкцията на НАП,  лидерът на БСП Корнелия Нинова, обяви, че случаят върви към приключване без да е постигната справедливост за гражданите, нещо повече те ще платят санкцията, защото са станали жертва на престъпление.

Ето коментарът й:

Комисията за защита на личните данни наложи глоба от 5.1 млн. лева на НАП за изтеклите данни на над 4 милиона българи. Изглежда с това случаят ще приключи. Ярък пример за несправедливост. Бюджетът на НАП се формира от данъците, които всички внасяме. Засегнатите българи ще платят от джоба си 5.1 млн. за това, че данните им станаха публични. Жертвите ще платят за престъплението, извършено спрямо тях. А правителството просто ще прехвърли сумата от едно перо на бюджета в друго. Днес председателят на КЗЛД каза, че това не било наказание, а превенция.   Считайте – наказани няма да има, политическа отговорност също.

Аз бих направила друго: бих приложила закона за отговорност на държавата за вреди. Ако тя причини щети на своите граждани, правителството може да заведе иск срещу виновни длъжностни лица. Да, минава се през обезщетения, съд, доказване на вина – дълъг път , но справедлив. Когато един министър на финансите или директор на НАП плати от джоба си за нанесени вреди на българските граждани, тогава ще има и превенция, и справедливост.

Правителството може да си търси парите за нанесени вреди 

През април  2016 г. след шестото  осъдително решение  срещу България заради бившия й вътрешен министър Цветан Цветанов, адвокат Емилия Недева коментира, че има ред, който освобождава данъкоплатците от задъжението да плащат санкции за чужди гафове.

Когато се констатира нарушение от страна на министър или друг представител на изпълнителната власт, същата тази власт може да упражни правото си на регрес (да предяви иск срещу виновните лица за изплатените суми б.р.).  Никой не може да я задължи, но тя има това право.  Законът го позволява, въпреки че засега нямаме такъв прецедент.

 След седмото осъждане на държавата през юни с.г. заради Цветан Цветанов,   адвокат Недева  повърди: „Казаното през април важи със същата сила и през юни“. 

Случаят с отговорността на длъжностните лица за изтеклите лични данни на над 5 млн. българки граждани в юридически план  е  идентична.  Стига да има кой да си свърши работата докрай и в съдебната власт, без да залага еденствено на вината на хакерите, която трябва да се докаже. 

Или, ако държавата е добър стопанин, би си прибрала вересиите от виновните длъжностни лица, а няма да ги струпва върху гражданите си, каквото  е правилото у дома.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.