Последни новини
Home / Законът / Директорът на Централния софийски затвор подаде оставка заради изявления на бившия МВР-шеф Румен Петков

Директорът на Централния софийски затвор подаде оставка заради изявления на бившия МВР-шеф Румен Петков

Defakto.bg

Директорът на Централния софийски затвор Десислав Трайков е депозирал заявление до министъра на правосъдието Данаил Кирилов и да бъде освободен от заеманата длъжност, ако се открият нарушения по случая с Будимир Куйович.  Повод за оставката е изявлението на бившия вътрешен министър и сегашен лидер на АБВ Румен Петков,  според което Трайков погрешно е пресметнал изтърпяното  наказание на Будимир Куйович  и той неправомерно е оставен на свобода при по-лек режим.

На брифинг пред журналисти  Десислав Трайков заяви: ” Искам да отбележа, че аз съм временно изпълняващ длъжност началник на Централния софийски затвор от няма и месец назад поради стечение на обстоятелствата. Аз нито  съм му сменял режима (на Куйович – бел.ред) от строг на общ, нито с моя заповед е прекатегоризиран в общежитие от открит тип. “

Той определи поведението на Румен Петков като  неприемливо за политик от подобен ранг.   “Явно г-н Румен Петков не цени труда на служителите от затворната администрация – труд, зад който седят всички изброени от мен факти. Нямам идея какво се е случило в порядъка на 10-12-15 години назад. Не е и моя работа да коментирам взаимоотношенията на г-н Румен Петков с Куйович, но аз се почувствах лично засегнат, семейството ми – също. Поведението в ефир на г-н Румен Петков според мен е неприемливо”. 

Десислав Трайков е депозирал  заявление в Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” до министъра на правосъдието. “При условие че всичко, което съм казал като изнесени факти и обстоятелства не е така, ще помоля министърът на правосъдието да ме освободи от длъжност”, каза той.

По повод твърденията на Петков, че шефът на затвора  е “Архимед на затворническия труд”, обвинявайки го, че е сметнал погрешно изтърпяното наказание на наркобоса, Трайков покани Петков да отиде  в Софийския затвор да пресметнат присъдата на Куйович.  Според Петков “случаят” с Куйович показвал сериозен проблем с правилата в затворите и възможностите, които осъдените получават за трудолюбието си.

Изтърпяващият 16-годишна присъда за наркотрафик Будимир Куйович бе задържан вчера на автомагистрала “Тракия с фалшива шофьорска книжка. След няколкочасов престой в столично полицейско управление той бе отведен в Централния софийски затвор. При задържането Куйович е бил в разрешена от затворническите власти отпуска. Спрян е, защото е шофирал с превишена скорост.  Заради фалшивата шофьорска книжка  черногорецът е заплашен от нова присъда до 8 години затвор. Новото наказние ще бъде добавено към остатъка от срока на неизтърпяното предишно.

От Министерството на правосъдието заявиха пред Де Факто, че по подадената оставка от Десислав Трайков на този етап няма да се предприема нищо. Решението  ще бъде взето след резултатите от проверка, която е  удължена с 14 дни.

About De Fakto

Проверете също

Столични адвокати на среща с председателя на СГС за електронния достъп до правосъдие

На среща утре Софийският адвокатски съвет и председателят на Софийския градски съд ще обсъждат проблемите …

Съдебната реформа – приоритет, кандидат за “правосъдието” – в режим на обяснения

Съдебната реформа е сред приоритетите на “Има такъв народ”. Тя бе сред изчетените днес от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.