Последни новини
Home / Законът / Последно: Оставката на Методи Лалов ще се решава на 9 септември, съдията ще съди ВСС

Последно: Оставката на Методи Лалов ще се решава на 9 септември, съдията ще съди ВСС

Defakto.bg

Въпросът с оставката на съдия Методи Лалов ще се решава на 9 септември, понеделник, от 13,30 ч.

Това обяви председателят на Съдийската колегия Лозан Панов, след като за втори пореден път на насрочено извънредно заседание по темата се явиха едва четирима кадровици. Както писахме вчера, във ВСС дойдоха самият Панов, председателят на ВАС Георги Чолаков и кадровиците Севдалин Мавров и Боян Новански – абсолютно недостатъчни за нужния кворум от поне 8 човека.

Методи Лалов

Очаквах подобно развитие, но с тези си действия членовете на ВСС увреждат моя интерес и планирането на бъдещето ми, включително в адвокатурата, коментира Методи Лалов пред Де факто. Той депозира оставката си на 1 август, бе посочил тя да се смята за факт, считано от 2 септември. При магистратите обаче освобождаването става с акт на ВСС.

Лалов бе категоричен – спазил е закона, подал е едномесечно предизвестие и ще заведе дело срещу ВСС за забавата. Самият той се счита за свободен от системата след 2 септември.

Нещо повече, опроверга и  медийни „притеснения“ на кадровици, че имал неизписани дела. Гласуването на оставка не е обвързано с изписването, категоричен бе Лалов. В същото време до 1 септември той самият ще изпише всички останали му преписки (останали са 5).

И още – освен срещу съвета като колективен орган, бившият председател на Софийския районен съд ще заведе дело и срещу членовете на дисциплинарния му състав Вероника Имова, Даниела Марчева и Боян Магдалинчев. Причината е, че те са обявили дисциплинарката за решаване преди 1 година, законовият срок е 1 месец, но въпреки трите изрични писмени подсещания от Лалов делото му още не е решено. Така това висящо дисциплинарно дело се ползва като средство за натиск, а публично изразените „притеснения“ на госпожа Имова как аз не съм си бил изписал делата, са двоен стандарт, обобщи Лалов.

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.