Последни новини
Home / Законът / След проверка на ВАП: Над 500 хил. лв. са глобите за неспазени договори с НЗОК, търсят още над 700 хил. лв. надвзети пари

След проверка на ВАП: Над 500 хил. лв. са глобите за неспазени договори с НЗОК, търсят още над 700 хил. лв. надвзети пари

Defakto.bg

Ще бъдат прекратени договорите с лечебни заведения в областите Ловеч, Плевен и София

ВАП извърши проверка за законност за изпълнение на договори за оказване на медицинска и/или дентална помощ, сключени от Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ във връзка със спазване на законовите изисквания, съобщи държавното обвинение.

Проверката е на територията на цялата страна от длъжностни лица – контрольори от всички двадесет и осем РЗОК и длъжностни лица служители на НЗОК. Инспектирани са лечебни заведения за първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП), лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП), лечебни заведения за извънболнична дентална помощ (ИДП) и  лечебни заведения за болнична медицинска помощ (БМП). Общият брой на извършените проверки е 1 745 бр.

Констатирани са  4 537 бр. нарушения, най-често те се отнасят до плащане или доплащане от осигуреното лице за видове дейност, която е закупена от НЗОК,  нарушения на правата на ЗОЛ, като е поискано и получено неправомерно заплащане на потребителска такса,  нарушения на изискванията за налично и технически изправно медицинско оборудване и обзавеждане; нарушения свързани с предписване на лекарствени продукти и др.

Установени са и чести нарушения на условията и ред по програма „Детско здравеопазване“ в 12 области на страната – Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Стара Загора.

В резултат от проверката са предприети действия за санкциониране на виновните лица, а в някои конкретни случаи материалите от проверката са препращани за предприемане на действия по компетентност от други органи, се казва в съобщението.

При проверката на РЗОК – Велико Търново е установено, че при  един изпълнител на дентална помощ със сключен договор с НЗОК са отчитани и заплатени дейности, които не са извършени. Договорът на изпълнителя с НЗОК е прекратен и преписката е изпратена на Районна прокуратура – Велико Търново. При проверката на РЗОК – Пазарджик е установено неправомерно взети такси за избор на лекар/лекарски екип при приети ЗОЛ по спешност. Преписката е предоставена на вниманието на Изпълнителна агенция Медицински надзор за предприемане на необходимите действия.

След констатиране на нарушенията от контролните органи са наложени санкции в общ размер от 112 879.00 лв., като предстои допълнително налагане на санкции в общ размер до 404 395.00 лв. В лечебни заведения в областите Ловеч, Плевен и София област са констатирани нарушения, за които предстои издаване на заповеди за налагане на санкция „прекратяване на договора“.

Предприети са и мерки за възстановяване на неоснователно получени суми в размер на 706 705.11 лв.  Целта на проверката е да се гарантира спазването на правилата за правото  на достъп до медицинска помощ.

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев: Щом ми искат оставката, значи си върша работата

„Прокуратурата ще се старае България да е правова държава, а не Древния Рим за шепа …

За лоши условия в затворите по три жалби пред ЕСПЧ, правителството се съгласи да изплати общо 45 800 евро

Решения по допустимост на Европейския съд по 14 български жалби В края на миналата седмица …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.