Последни новини
Home / Законът / Инспекторатът пак пусна декларациите на магистратите, но без лични данни на Мирослава Тодорова

Инспекторатът пак пусна декларациите на магистратите, но без лични данни на Мирослава Тодорова

Defakto.bg

Имотните декларации на магистратите за миналата година отново са публични на сайта на Инспектората към ВСС, но без личните данни на съдия Мирослава Тодорова. Повече от месец след гръмването на скандала, „работният“ файл с пълен набор от данните на Тодорова, съпруга й и техния непълнолетен син и със знаковото заглавие „NE SE CHISTIIIIIII“, е „редактиран“, „изчистен“ и е във вида, в който изначално трябваше да бъде публикуван, по закон, без лични данни.

Фактът, че са пуснати ЕГН-тата на съдийката и близките й, номерът на нейната лична карта, както и адресът на семейството стана публичен на 18 юли. Часове след сигналите от медии достъпът до магистратските декларации бе прекратен, а от Инспектората заявиха, че е допуснат „пропуск“. Дни по-късно, след настояване на Лозан Панов за изслушване на главния инспектор Теодора Точкова по скандала от Съдийската колегия на ВСС, последва ново съобщение, с уверения че няма тенденциозност спрямо съдия Тодорова и „пропускът“ е допуснат от служител на Инспектората с икономическо образование. Но самата Точкова така и не се яви пред ВСС за лични обяснения, макар на два пъти да й бе отправяна покана – оказа се в отпуск.

Мирослава Тодорова обаче застана пред кадровиците и опроверга пред тях предлаганите обяснения за „грешката“.

„Да не се правим, че нищо не се е случило. Случило се е. Още повече на фона на съвпаденията с кодовата терминология („Не се трий!“ е код като „Да се опраска!“ – б.р.) и засиленият интерес на Инспектората към мен. Това трябва да бъде внимателно обсъдено, другото би означавало, че съдебната власт допуска да се създават органи за саморазправа. Това бяха моите мотиви да дойда. Разбира се, че нито аз, нито вие няма да разберем какво точно е станало“, категорична бе съдийката. Колегията излезе с декларация, че публикуването на данните е недопустимо. И – дотам.

Случаят „Тодорова“ прикова вниманието освен с грубото погазване на закона и с поредния „удар“ именно срещу тази съдийка. Дни преди институция официално да оповести чувствителната информация за нея, членовете на ВСС необяснимо намалиха оценката за професионалната й дейност, което блокира израстването й в кариерата. Нещо повече, не се чу да са били публикувани „погрешка“ личните данни на друг магистрат.

Междувременно през август Комисията за защита на личните данни започна своя проверка по случая.

Дали подновената публичност на декларациите на сайта на съдебния Инспекторат означава, че там вече са приключили своята проверка, какво точно е установила тя, кой и дали ще понесе отговорност? Де факто отправи въпросите към институцията. Чакаме отговорите.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.