Последни новини
Home / Законът / Инструкция дава достъп на КПКОНПИ до информационната система, оперативния отчет и архива и на Военна полиция

Инструкция дава достъп на КПКОНПИ до информационната система, оперативния отчет и архива и на Военна полиция

Defakto.bg

КПКОНПИ получава пряк достъп до автоматизирания военно-полицейски регистър, оперативните отчети и архив на служба „Военна полиция“ на принципа „необходимост да се знае“. Това предвижда проект на инструкция за взаимодействието между антикорупционната дирекция на КПКОНПИ и военната полиция към министъра на отбраната, пуснат за обществено обсъждане. Срокът за мнения и становища е до 30 септември.

По закон борците срещу корупцията сред лицата на висши публични длъжности – директорът и инспекторите в ресорната дирекция на КПКОНПИ – събират, анализират и проверяват сведения и информации, като прокуратурата може да им възлага и отделни проверки по Закона за съдебната власт. За въпросните служители е предвидено също извършване на оперативно-издирвателна дейност, като те имат и право да носят служебно оръжие. Записано е и че взаимодействат с МВР, ДАНС, държавните агенции „Разузнаване“ и „Технически операции“, както и с военната полиция.

При създаването на мегакомисията антикорупционната дирекция се оглавяваше от бившия служител на ДАНС Антон Славчев. Впоследствие той стана зам.-шеф на КПКОНПИ, а след оттеглянето на Пламен Георгиев – първо в отпуска, а после с оставка, Славчев временно оглавява цялата комисия.

Публикуваният сега проект за инструкция конкретизира взаимодействието между службата към министъра на отбраната и антикорупционерите и предвижда инструкцията да влезе в сила в деня на обнародването й в „Държавен вестник“. Под проекта стоят подписите на Антон Славчев от името на КПКОНПИ и на бригаден генерал Борислав Сертов, директор на Военна полиция.

Най-общо е разписано сътрудничество чрез обмен на информация; съвместни работни срещи; съвместни работни групи; координирани мероприятия; съвместни планове за действие; техническа помощ.
Спе;иално за обмена на информация е заявено, че ще при спазване на принципа „необходимост да се знае“.

Конкретно КПКОНПИ ще извършва справки за лица и обекти в автоматизираната информационна система „Военно-полицейски регистър“, като „при наличие на техническа възможност“ това ще става чрез директен достъп, както и чрез  свързани комуникационни и информационни системи.

По искане на КПКОНПИ военната полиция ще извършва също проверки по оперативния си отчет и обратното.

Ще има и достъп до архивни оперативни дела на КПКОНПИ и СВП, като ползването им от определени служители става с писмено разрешение от председателя на мегакомисията или оправомощен от него член, както и от директора на военната полиция или оправомощен негов заместник. Информацията се предоставя във вид на писмена справка при „спазване на правилата за защита на класифицираната информация“.
По искане на КПКОНПИ, органите на Служба „Военна полиция” могат да оказват помощ в  оперативно-издирвателни антикорупционни мероприятия, организиране и провеждане на мероприятия в или около военни обекти; установявяване местонахождението на лица и вещи.

На свой ред по искане на военната полиция антикорупционерите ще им помагат при разкриване на престъпления от общ характер в Министерство на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната; провеждане на оперативно-издирвателна действия на органите на СВП по отношение на лицата, по които службата осъществява законовите си функции; извършване на проверки по заявителски материали и военни досъдебни производства, за които е необходима експертна помощ от органи на КПКОНПИ при спазване не изискванията на действащото законодателство.

 

About De Fakto

Проверете също

423 кандидати се явиха на писмен изпит в конкурса за първоначално назначаване на 45 съдии в районните съдилища

В аудитории № 272 и № 292 на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се провежда …

От седмицата: Варненският апелативен съд потвърди присъда за фиктивно наети работници и източване на еврофондове

Апелативният съд потвърди присъда за деклариране на неверни сведения за фиктивно наети работници с цел …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.