Последни новини
Home / Законът / Работодателите повече да не плащат първите три дни от болничните, предлага законопроект

Работодателите повече да не плащат първите три дни от болничните, предлага законопроект

Defakto.bg

Да отпадне задължението на работодателите да плащат първите три дни от болничните – това  предвижда законопроект за промени в Кодекса за социално осигуряване, качен на сайта на парламента.

Вносители са шестима депутати от „Воля“, които предлагат решение на един проблем с почти 10-годишна давност.

Трябва  трябва да отпадне задължението на работодателите да изплащат болнични на заболелите си работници и служители, е посочено посочено в мотивите на законопроекта. „Действащият текст натоварва излишно и неоснователно работотдателите с изплащането на болничните на работници и служители“, казват вносителите.   Напомнят, че  работодателите плащат за своя сметка осигурителни вноски, но законът ги задължава да поемат и разходите и за първите три дни от болничните. Това създава допълнителна административна тежест и разходи на рабодателите и премахването на задължението ще ги разтовари от това финансово и административно бреме, е записано в законопроекта.

Предлага се  новата мярка да бъде въведана от 1 януари 2020 г.

През 2010 г. като временна мярка бе прието, че работодателите ще поемат първите дни от болничните.  Така  антикризисно,  първите три дни се плащат от работодателя, като осигуреният получава 70% от дохода си през това време. НОИ се включва в изплащането от четвъртия ден с 80%.

„Временната“ мярка продължава почти 10 години и  работодателите започнаха да предприемат  различи инициативи, за да я отстранят. Някои от тях откровенно нарушават правата на работниците, които нямат нищо общо с въведеното от управляващите  задължение.

„Първите три дни от болничните да не са платени“,  предложи  наскоро Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Той посочи, че такава практика съществува в десет европейски страни – Латвия, Швеция, Холандия, Австрия, Гърция, Естония, Италия, Чехия, Португалия, Кипър.

Тази мярка не е подходяща за България при нивото на доходите и нивото на заболеваемост,  опонира  д-р Хасан Адемов от ДПС, председател на парламентарната социална комисия. Според него въпросът не е в това кой плаща, а в контрола.   Няма никакъв проблем, ако работодателят прецени, че един  болничен е „фалшив“, да провери дали болният спазва този режим и да го прекрати“, смята  той.

Предложението на Асоциацията на индустриалния капитал в България действително е крайно и няма да намери подкрепа от синдикатите (и не само),  най-малко, защото  работниците и  служителите също правят ежемесечни вноски от трудовите си възнаграждения.

Но е истина,  че е време всеки да си влезе в ролята и да се възстанови правилото,  че изплащането на болничните се поема още от първия ден от бюджета на НОИ. Инак за кой ли път,  ще  излезе вярно, че у нас  най-дълго траят временните неща.

About De Fakto

Проверете също

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Общият съд отмени решение на ЕК, с което са утвърдени румънски помощи в полза на Wizz Air на летище Тимишоара

     Общият съд отменя решението на Европейската комисия, с което се утвърждават румънските помощи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.