Последни новини
Home / Законът / Банките готвят масово повишение на такси и комисиони наесен*

Банките готвят масово повишение на такси и комисиони наесен*

Defakto.bg

Банките готвят повишение на такси и комисиони през октомври и няколко от големите трезори вече са пуснали предупреждения на сайтовете си за това. Пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов коментира във вторник,  че банките се презастраховат заради влизането в сила на нови регулации.  „Едната част от увеличението на таксите е свързана с банковите преводи в лева, като цяло банките се стараят да увеличат таксите, там където се изисква участието на служител на банката. Идеята е хората масово да започнат да използват онлайн и мобилно банкиране“, каза Христов. 

Друга причина за повишаването цената на банковите преводи е, че от декември влиза в сила нов регламент, който трябва да усредни плащанията в евро и плащанията в лева. „Т.е. ако досега банката ви е вземала 3 лв. за превод в левове, трябва да ви взема 3 лв. и за превод в евро, който в момента е примерно 30-40, дори 100 лв. понякога“, заяви  експертът.

За сериозно  повишение на таксите и комисионите съобщи  в. Сега в понеделник.  “ Няколко от големите трезори вече пуснаха предупреждение на сайтовете си, че променят тарифата от началото на октомври, като завишават цената на редица услуги“, писа вестникът и коментира, че  новината не е  изненада на фона на падащите лихви, които вече стигат рекордно ниски нива.  И обобщава – така банките  компенсират поевтиняването на заемите с повишение на таксите и комисионите, които събират.

И още: От началото на октомври ОББ двойно ще завиши комисионата за вноска на каса на суми над 3000 лева.  Сегашните 0.10% стават 0.20%. Размерът на таксата е в проценти, като все пак има таван и той в момента е 200 лева, но през октомври и той ще се удвои и ще стане 400 лева. Таксата за преводи от и по сметка в системата на ОББ от 1 октомври вече ще е 2 лв. –  при 1.50 лв. сега. А когато става дума за междубанкови преводи, увеличението е от 3 на 4 лева. С 1 до 2 лева скачат и таксите за директен дебит – услугата, при която банка превежда плащанията по битовите сметки на клиентите си –  за ток, вода, парно и др.

По-скъпо ще струва и тегленето на пари на каса в офис. За суми до 2000 лв. таксата се повишава с 0.05 процентни пункта, а над 2000 лв. – с 0.1 процентни пункта. При теглене на пари без предварителна заявка над 10 000 лв. увеличението е по-голямо – с 0.2 процентни пункта. Банка ДСК  вдига месечната такса за основна дебитна карта Mastercard.

От 1 октомври трезорът вече ще начислява всеки месец по 4.15 лв., вместо сегашните 3.75 лв. От Банка ДСК уточниха, че тези дебитни карти са по-специфичен банков продукт с функционалните възможности на кредитни карти и се ползват от малък брой клиенти.

Годишната такса за кредитните карти на Банка ДСК също се увеличава – за левовите карти сумата от 45 скача на 49.80 лв., за евровите – от 23 на 26 евро, а за доларовите – от 30 на 33 долара. По-скъпо ще струва и внасянето на пари по сметка. За суми над 3000 лв. таксата се завишава от 0.1% на 0.2%  за горницата над 3000 лв. С 0.50 лв. до 3 лева поскъпват преводите и разплащанията в офис на банката.

От 16 октомври Уникредит Булбанк вдига с 50 стотинки месечните такси за поддръжка и обслужване на сметки. По разплащателните вече ще се събират по 3 лв. всеки месец, а по спестовните – по 2.50 лв. Банката увеличава таксите и за банкови преводи, за комунални и за периодични плащания, за директен дебит, за внасяне и теглене на пари от сметка, дори и за броене на монети. За внасяне на суми над 3000 лв. по сметка в банката от титуляря вече ще се събира 0.2% при сегашни 0.1%. При теглене до 1000 лв. таксата расте от 3 на 4 лева. С 50 стотинки месечно поскъпва и поддръжката и обслужването на дебитните карти на Уникредит Булбанк.

Първа инвестиционна банка също е оповестила за промени в тарифата от началото на октомври. Въвежда се нова такса при „специфични трансакции“ с кредитни карти на Diners club – 1% от сумата, без да се посочва какво представляват тези трансакции.

Рекорди

Политиката на постоянно вдигане на такси и комисиони има голяма заслуга и за рекордните печалби на банките през последните години. Само за 7 месеца  – от януари до юли, печалбата на банковия сектор закръгли 1 млрд. лева, показват най-новите данни на БНБ. Този резултат е с цели 10% повече от същия период на миналата година. Само през юли финансовите институции в България са добавили нови 127.6 млн. лв. печалба. Нетните доходи на банките от лихви за седемте месеца на годината са към са 1.6 млрд. лв., а доходите от такси и комисиони са 640.8 млн. лева, което е с над 30 млн. лева повече в сравнение с януари – юли миналата година. Според БНБ печалбата на банките расте и защото оптимизират разходите си, включително чрез съкращаване на офиси и на персонал, което основно се случва при сливания и вливания в сектора.

Източник в. Сега

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

За икономии: Сарафов предлага военното обвинение да отиде в сградата на „Черковна“, а бившите спецпрокурори – на „Позитано“ 24а

Борислав Сарафов внесе предложение до Пленума на  Висшия съдебен съвет да бъдат преразпределени ползваните имоти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.