Последни новини
Home / Законът / Банките готвят масово повишение на такси и комисиони наесен*

Банките готвят масово повишение на такси и комисиони наесен*

Defakto.bg

Банките готвят повишение на такси и комисиони през октомври и няколко от големите трезори вече са пуснали предупреждения на сайтовете си за това. Пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов коментира във вторник,  че банките се презастраховат заради влизането в сила на нови регулации.  „Едната част от увеличението на таксите е свързана с банковите преводи в лева, като цяло банките се стараят да увеличат таксите, там където се изисква участието на служител на банката. Идеята е хората масово да започнат да използват онлайн и мобилно банкиране“, каза Христов. 

Друга причина за повишаването цената на банковите преводи е, че от декември влиза в сила нов регламент, който трябва да усредни плащанията в евро и плащанията в лева. „Т.е. ако досега банката ви е вземала 3 лв. за превод в левове, трябва да ви взема 3 лв. и за превод в евро, който в момента е примерно 30-40, дори 100 лв. понякога“, заяви  експертът.

За сериозно  повишение на таксите и комисионите съобщи  в. Сега в понеделник.  “ Няколко от големите трезори вече пуснаха предупреждение на сайтовете си, че променят тарифата от началото на октомври, като завишават цената на редица услуги“, писа вестникът и коментира, че  новината не е  изненада на фона на падащите лихви, които вече стигат рекордно ниски нива.  И обобщава – така банките  компенсират поевтиняването на заемите с повишение на таксите и комисионите, които събират.

И още: От началото на октомври ОББ двойно ще завиши комисионата за вноска на каса на суми над 3000 лева.  Сегашните 0.10% стават 0.20%. Размерът на таксата е в проценти, като все пак има таван и той в момента е 200 лева, но през октомври и той ще се удвои и ще стане 400 лева. Таксата за преводи от и по сметка в системата на ОББ от 1 октомври вече ще е 2 лв. –  при 1.50 лв. сега. А когато става дума за междубанкови преводи, увеличението е от 3 на 4 лева. С 1 до 2 лева скачат и таксите за директен дебит – услугата, при която банка превежда плащанията по битовите сметки на клиентите си –  за ток, вода, парно и др.

По-скъпо ще струва и тегленето на пари на каса в офис. За суми до 2000 лв. таксата се повишава с 0.05 процентни пункта, а над 2000 лв. – с 0.1 процентни пункта. При теглене на пари без предварителна заявка над 10 000 лв. увеличението е по-голямо – с 0.2 процентни пункта. Банка ДСК  вдига месечната такса за основна дебитна карта Mastercard.

От 1 октомври трезорът вече ще начислява всеки месец по 4.15 лв., вместо сегашните 3.75 лв. От Банка ДСК уточниха, че тези дебитни карти са по-специфичен банков продукт с функционалните възможности на кредитни карти и се ползват от малък брой клиенти.

Годишната такса за кредитните карти на Банка ДСК също се увеличава – за левовите карти сумата от 45 скача на 49.80 лв., за евровите – от 23 на 26 евро, а за доларовите – от 30 на 33 долара. По-скъпо ще струва и внасянето на пари по сметка. За суми над 3000 лв. таксата се завишава от 0.1% на 0.2%  за горницата над 3000 лв. С 0.50 лв. до 3 лева поскъпват преводите и разплащанията в офис на банката.

От 16 октомври Уникредит Булбанк вдига с 50 стотинки месечните такси за поддръжка и обслужване на сметки. По разплащателните вече ще се събират по 3 лв. всеки месец, а по спестовните – по 2.50 лв. Банката увеличава таксите и за банкови преводи, за комунални и за периодични плащания, за директен дебит, за внасяне и теглене на пари от сметка, дори и за броене на монети. За внасяне на суми над 3000 лв. по сметка в банката от титуляря вече ще се събира 0.2% при сегашни 0.1%. При теглене до 1000 лв. таксата расте от 3 на 4 лева. С 50 стотинки месечно поскъпва и поддръжката и обслужването на дебитните карти на Уникредит Булбанк.

Първа инвестиционна банка също е оповестила за промени в тарифата от началото на октомври. Въвежда се нова такса при „специфични трансакции“ с кредитни карти на Diners club – 1% от сумата, без да се посочва какво представляват тези трансакции.

Рекорди

Политиката на постоянно вдигане на такси и комисиони има голяма заслуга и за рекордните печалби на банките през последните години. Само за 7 месеца  – от януари до юли, печалбата на банковия сектор закръгли 1 млрд. лева, показват най-новите данни на БНБ. Този резултат е с цели 10% повече от същия период на миналата година. Само през юли финансовите институции в България са добавили нови 127.6 млн. лв. печалба. Нетните доходи на банките от лихви за седемте месеца на годината са към са 1.6 млрд. лв., а доходите от такси и комисиони са 640.8 млн. лева, което е с над 30 млн. лева повече в сравнение с януари – юли миналата година. Според БНБ печалбата на банките расте и защото оптимизират разходите си, включително чрез съкращаване на офиси и на персонал, което основно се случва при сливания и вливания в сектора.

Източник в. Сега

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.