Последни новини
Home / Законът / Поредно заседание в Турция по делото срещу четиримата българските граничари

Поредно заседание в Турция по делото срещу четиримата българските граничари

Defakto.bg

В турския наказателен съд в Къркларели ще се проведе второ заседание по делото срещу 4-ата български гранични полицаи.  Те са обвинени за смъртта на турски рибар на техен плавателен съд, причинена поради небрежност.  Очаква се делото да бъде отново отложено, защото българската страна не е изпратила още томовете с доказателства в защита на бившите гранични полицаи Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков. „Все  още не са постъпили в турския съд, казва турският адвокат, който защитава правата им Джошкун Молла. „До колкото видях в програмата, не са пристигнали още. Евентуално, да (ще бъде отложено делото)“, каза той, цитиран от БНР.

Ако съдебният процес започне, се очаква съдът да се произнесе първо по внесения протест от адвокат Молла за прекратяване на делото. „Първо за давност, после – този случая е разглеждан от отговорни български съдилища. Има и решение на европейския съд по правата на човека.  Казваме, че този съд не е отговорен да даде това решение, защото вече случаят е приключен и има решение“, обяснява мотивите си адвокатът.

Казусът е  с четиримата български гранични полицаи (на снимката), които през 2008 г. след сигнал заловиха в наши води турски бракониери на калкан край Резово, а след оказана яростна съпротива един от тях бе убит.

Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петров и Николай Костов бяха разследвани и оправдани от всички съдебни инстанции у нас. Нещо повече, през 2017 г. Евросъдът по правата на човека в Страсбург отхвърли като недопустима жалбата на роднините на починалия бракониер, приемайки че става дума за нещастен инцидент и българските гранични полицаи не са допуснали прекомерна употреба на сила, нито са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ивайло Дерменджиев за гласуваното недоверие от Общото събрание на адвокатите, за медиацията, правната помощ и ЕПЕП

На 25 февруари, след продължителни дебати, недоволства  и още по-конкретни искания, Общото събрание на адвокатите …

Българин е сред задържаните в Белгия по разследване за подготвян атентат

Българският гражданин Сергей Р., роден през 2003 г., е сред седемте задържани в понеделник за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.