Последни новини
Home / Законът / Синдикат атакува Данаил Кирилов за освобождаването на началника на Софийския затвор

Синдикат атакува Данаил Кирилов за освобождаването на началника на Софийския затвор

Defakto.bg

Под натиск ли е взето това решение и от кого?

Ивайло Григоров

Четири въпроса изпрати председателят на Синдиката на служителите в затворите Ивайло Григоров до правосъдния министър Данаил Кирилов. Поводът е решението на министъра да освободи временния началник на Софийския затвор Десислав Трайков.

Питанията са зададени в отворено писмо на синдиката. То е второ поред в рамките на малко повече от месец – първото бе по повод отстраняването на шефа на главната дирекция на затворите Васил Миладинов, останало без отговор. (Спрямо Миладинов министър Кирилов първо публично заяви, че имал намерение да го уволнява заради „едни обществени поръчки“, после спрямо него тръгна дисциплинарна проверка, която не е приключила).

Десислав Трайков пък депозира оставка като и.ф. началник на Централния затвор след персонални нападки срещу него заради инцидент с изтърпяващия присъда за наркотрафик Будимир Куйович и декларира готовност да напусне, ако се установи негова вина. В края на деня вчера от Министерството на правосъдието съобщиха, че той е освободен от длъжност след разпореждане на Данаил Кирилов. Дали това е станало след служебна проверка и какво е установила тя, не стана ясно.

На 29 август черногорецът Куйович бе заловен на магистрала „Тракия“ с фалшива шофьорска книжка, докато е бил в отпуск от затвора. От вчерашното съобщение стана ясно, че той изтърпява последните три години и половина от 16-годишната си присъда в затворническото общежитие в Казичане, след изменение на режима в по-лек, включително заради полаган труд. Десислав Трайков, временно оглавил Централния затвор в началото на август, бе категоричен, че не той е променял режима и пресмятал сроковете на наказанието.

Днес от името на синдиката Ивайло Григоров официално е попитал министър Кирилов:

  1. Извършена ли е проверка по отношение на изпълнението на наказанието на лишения от свобода Будимир Куйович и установени ли са нарушения на закона?
  2. Установени ли са нарушения и неправомерни действия от страна на Десислав Трайков в служебната му дейност?
  3. Намерението, мотивите, основа на волеизявлението ви, свързано с освобождаването на Десислав Трайков, обвързано ли е от политически натиск? И ако да – от кого?
  4. До какви резултати очаквате да доведе водената от Вас и Министерство на правосъдието кадрова политика  в системата на ГД „Изпълнение на наказанията“?

От Синдиката на служителите на затворите са категорични: „непрозрачните действия на МП по кадровата политика в този мандат са вредни, неуместни, порочни и създават чувство на недоверие, разочарование от политическото ръководство и статукво, в разрез с европейската култура, модел и практика“. Предупреждават – ако и това им писмо бъде неглижирано, ще зададат същите въпроси по Закона за достъп до обществена информация.

От МП казаха пред Де факто, че отговори ще има след приключване на проверката по случая „Куйович“.

About De Fakto

Проверете също

74 500 граждани са търсили съдействие от омбудсмана през 2022 г., най-много са жалбите за нарушени потребителски права

           Близо 74 500 граждани и представители на организации са потърсили съдействие, защита или …

Министър Зарков: Не отива на онзи, който държи Наказателния кодекс в ръцете си да се оплаква от „завладяна“ държава

„Философията на законопроектите, тяхната основна цел и начинът, по който я постигат, остават същите, като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.