Последни новини
Home / Законът / Страсбург отсъжда до дни: Кой е прав в дългата битка на една фирма с държавата

Страсбург отсъжда до дни: Кой е прав в дългата битка на една фирма с държавата

Defakto.bg

Нарушила ли е България правата на справедлив съдебен процес и на собственост, гарантирани от Евроконвенцията ще реши Съдът по правата на човека в Страсбург утре. Делото „Агро Фриго срещу България“ е в списъка за разглеждане от Евросъда на 5 септември.

Казусът е показателен, най-вече за битките за правила и права, които бизнесът е принуждаван да води с държавата.

Новозагорската фирма „Агро фриго“ ООД внася жалбата в ЕСПЧ през 2012 г., след като у нас е осъдила фонд „Земеделие“ да й изплати 6 305 809 лева (5 600 000 лева е обезщетението, 717 811 лева лихвите по него) за вреди заради неправомерно отказана субсидия по САПАРД, но впоследствие по искане на финансовия министър Върховният административен съд е отменил това си решение. А пред 2014 г. при новото си произнасяне ВАС намира иска на фирмата по Закона за отговорността на държавата за вреди, за неоснователен.

„Агро фриго“ кандидатства по мярка „Пазари на едро“ на САПАРД през 2006 г. за пазар на селскостопанските производители на плодове, зеленчуци, риба и цветя в Нова Загора. През август 2006 г. получава отказ от фонда с аргумента, че проектът на фирмата не съответства на критериите за финансиране по мярката.

„Агро фриго“ обжалва и през март 2008 г. Софийският градски съд връща преписката на „Земеделие“, като сочи, че предложеният проект попада в обхвата на дейностите по Наредбата за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за пазари на производителите и тържища за плодове, зеленчуци, цветя и риба по САПАРД. В края на 2008 г. ВАС потвърждава това решение. В края на 2009 г. обаче тогавашният шеф на фонда Калина Илиева информира „Агро фриго“, че не може да сключи договор с нея, тъй като крайният срок за подписването му е бил 31 октомври 2007 г.

Фирмата завежда дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. На първа инстанция Административният съд в София-град (АССГ) отхвърля иска за 5 587 998 лв. с лихвите, колкото е отказаната им финансова помощ, и още 6 956 415 лв. с лихвите, на колкото се равняват пропуснатите ползи на фирмата от наеми за 2 години по сключени предварителни договори с 6 фирми. И казусът пак стига до ВАС. А върховните съдии присъждат обезщетението от над 6 млн. лв., тъй като срокът е пропуснат не по вина на „Агро фриго“, а фонд „Земеделие“ се е позовал на този аргумент почти година след произнасянето на съда и така не е изпълнил съдебното решение.

Тогава се включва министърът на финансите, който сезира ВАС с искане за отмяна на влязлото му в сила решение и то позававайки се на „удара“, който би понесъл бюджета. Върховният съд го чува, отменя решението и взема ново, в полза на държавата, като приема, че връзката между понесените вреди и отказа на „Земеделие“ не е доказана.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.