Последни новини
Home / Законът / Мая Манолова пред Инициативния си комитет: София няма кмет, а изпълнителен директор!

Мая Манолова пред Инициативния си комитет: София няма кмет, а изпълнителен директор!

Defakto.bg

 

Само акулите се чувстват в свои води в София, затова виждаме и техните перки по центъра на града ни, каза Манолова

 

„София е мръсна, непочистена и диша много трудно. София е презастроена. София трудно се придвижва. София е ограбвана, несигурна и обвита от пипалата на корупцията. В София само акулите се чувстват в свои води, затова виждаме и техните перки по центъра на града ни. Вина имат всички партийни централи, които участват в разграбването на града със своето мълчание. Но основната вина я носи партия ГЕРБ, която управлява в схеми столицата вече 14 години”, категорична бе Манолова пред съмишлениците си. Снимка КлубZ

„София е моделът за властта в държавата. Всички знаем, че има формална власт в града, а нещата ги решава друг! София в момента няма кмет! София от години има само изпълнителен директор, чиято работа е да изпълнява решенията на един много солиден приятелски кръг.”

Това каза в речта си пред Инициативния комитет Мая Манолова по повод издигането й за граждански кандидат за кмет на столицата. Тя вчера подаде оставка като омбудсман и публикува на сайта на институцията си мотивите за предсрочното си оттегляне.

„Няма как да се откажа от битката с организираната алчност и няма да се откажа да отстоявам правата на българските граждани. Затова смятам да разрушим тази стена на властта, тухла по тухла. И ще започнем оттам, откъдето започна всичко – от столицата”, каза още Манолова.

“Нашият път ни доведе до омбудсмана, тя не ни даде празни обещания, заемаше твърди позиции, правеше всичко възможно въпреки ограниченията на поста си”, това заяви Никола Вапцаров, председател на Инициативния комитет , който издига Манолова за кметсикя пост в столицата. Той е известен с битките си срещу строителството на небостъргача “Златен век” на “Артекс”.

„От повече от една година каузите ни боксуват – институцията е „наказана“ заради високото доверие на гражданите и заради зависимостите на властта от икономически и финансови интереси”, категорична бе Манолова. Не мога да бъда посредник между две страни, от които едната отсъства – властта, каза още тя.

„Моите възможности като омбудсман се изчерпват дотук. Ако остана на поста, институцията на обществен защитник би се превърнала в обикновено бюро „жалби“, което я няма как да допусна, каза Манолова.

„Аз се кандидатирам за кмет, защото имам сили и не ме е страх от това, което ще се излее срещу мен. А то вече започна. Паниката е факт”, каза тя и посочи, че откакто се е заговорило, че може да се кандидатира, „този режим отвори широко вратите на фабриката за манипулациите и оттам изпълзяха всякакви креатури, някои които приличат на карикатури. Те ме преследват от сутрин до вечер. Нека! Така поръчителят показва истинското си лице”, каза още тя.

По думите й в София ГЕРБ са установили модел, според който „управляващите услужливо защитават всеки друг и интерес, но не и този на гражданите”.

Относно приоритетите си, Манолова посочи:

„София не е нито лява, нито дясна. София е изтерзана от корупция. И смятам на това да сложа край. Обръщам се към всеки един жител на столицата да гласува. Вотът е най-силното оръжие на демокрацията и единственото, пред което режимът на ГЕРБ изпада в паника. Само чрез вота можем да отвоюваме София обратно”, каза тя.

„Аз работих до днес като защитник на хората. Днес ви предлагам да защитя София от кражбите, мръсния въздух, презастрояването, самодоволството, задръстванията”, изброи тя и посочи, че „София може да защити цяла България”.

Тя анонсира също, че ще представи скоро програмата за управление.

„Важно е да ви кажа още сега каква София си представям. Светла!

Схемите не обичат светлината. Софиянци ще имат достъп до всякаква информация. Общината ще стане изцяло електронна и ще обслужва гражданите на едно гише, което всеки ще носи в джоба си. София ще се управлява прозрачно и при все по-пряка демокрация. Столичани могат и трябва да участват в управлението на града си – обществени съвети, истински обществени обсъждания и електронни референдуми за всичко по-важно, за всеки спорен казус”, посочи Манолова.

Манолова  пое ангажимент за „осветляване на общинските разходи” чрез въвеждането на електронни търгове и обществени поръчки, отворен достъпа на граждани до заседанията на Столичния съвет.

„Представям си София зелена. Зелена не само в пиар акции, а град – градина, каквато е била замислена преди един век. С незастроени и ремонтирани междублокови пространства, с детски и спортни площадки. С чист въздух не само лятото, но и зимните месеци. София без горене на отпадъци. С лесен достъп до Витоша и със запазени зелени клинове от планината, които да осигуряват въздух за града ни. Нито едно здраво дърво не бива лекомислено да бъде премахвано”, каза още тя.

Като свои „амбициозни цели” тя изброи: „Урегулиране и изграждане на нова паркове. Умно придвижване в София с приоритет за градския транспорт и незамърсяващи превозни средства.  Къде са спортните комплекси, къде са игрищата, къде са детските площадки и детските градини, поопита още тя и посочи, че ще работи за „София на общностите и София без периферия”, за да се спре практиката инвестициите да отиват в центъра, а кварталите”да тънат в дупки”.

„Крайните квартали в най-богатия град и столица на републиката все още нямат канализация и са на септични ями”, каза тя и посочи, че развитието на северните квартали е изоставено от общината.

Тя постави специален акцент и върху справедливото обезщетяване на хората с отчуждени имоти.

В речта си Манолова изброи и основните заслуги на институцията й.

Отне ни месеци, години, но успяхме да закрием арбитражните съдилища,които осъждаха граждани за несъществуващи дългове; успяхме да ограничим правомощията на частните съдебни изпълнители, които издевателстваха над гражданите; премахнахме модерното робство, касаещо неизплащането редовно на работните заплати на хиляди граждани; върнахме надеждата на децата сираци; след седем месеца протести накарахме парламента да приеме Закона за личната помощ.

Тя посочи и законите, „оставени на трупчета” в парламента – законопроектът за ограничаване на банките и свръх-правомощията на монополите, внесен на 22 февруари, неразгледан, п думите й, заради „икономически и финансови зависимости”. Заради неприемането на този закон от началото на тази година България е в наказателна процедура в Съда на Европейския съюз, но това очевидно не е проблем за управляващите, защото финансовите санкции ще бъдат платени от всички нас – гражданите”, каза тя.

Манолова посочи и втора наказателна процедура заради непредприети мерки против мръсния въздух. „Четирите публични форума, които проведохме не дадоха резултат – едва сега, предизборно, Столична община обеща да постави 22 мобилни станции”, каза тя.

Третият пример, който Манолова даде бе „ограбването на гражданите на столицата от монополиста „Топлофикация“. Той е „безпощаден към гражданите и за жълти стотинки, столичната община събира публични задължения през частни съдебни изпълнители, които несправедливо товарят с такси гражданите, парите на столичани потъват в общинските предприятия без следа и без отчетност”, категорична бе тя.

В речта си Манолова благодари на инициативния комитет за номинацията. „В него са включени граждани, с които стояхме зад общи каузи, с които взаимно се подкрепяхме и не се огънахме. Инициативен комитет от граждани от цяла София – лекари, медицински сестри, педагози, шофьори от градския транспорт, природозащитници”, каза тя, като благодари и на столичани за подкрепата.

По отношение на партийната подкрепа, Манолова бе категорична, че „не разчита на партийни централи и организации, а на гласуването по съвест на всеки един избирател”, като добави, че ще е равно отдалечена от партийните централи.

Като председател на комитета бе представен Никола Вапцаров, който бе сред активните участници в протестите срещу презастрояването в кв. Лозенец и срещу издигането на небостъргача там.   Към момента в ИК фигурират над 65 души, като съставът на Комитета е отворен и се разширява. Сред имената са адвокат Десислава Филипова, занимавала се с дела на граждани срещу банки, медицинската сестра Мая Илиева, Павел Миланов от сдружението на етажната собственост, Йордан Ибришимов от „Бетономорие” и „Кемпер-обществото”, адвокат Златина Хаджипанайотова, майка на три деца, която се пребори за пенсии за всички деца сираци у нас, музикантите Криско, Анелия, Кристина Димитрова, Мариана Попова, Вера Иванова от „Системата ни убива” и редица други активни граждани, професионалисти и експерти.

В страницата на Мая Манолова във Фейсбук ще бъдат публикувани днес списък на Инициативния комитет, акценти от речта й, обръщението на Инициативни комитет и мотивите й за оставката като омбудсман от вчера.

About De Fakto

Проверете също

Софийска градска прокуратура е предявила материалите по делото за смъртта на Милен Цветков

Софийска градска прокуратура е приключила предявяването на материали по наказателното производство за извършено тежко престъпление …

Не “подписка”, гаранция от 40 000 лева за Лилана постанови Апелативният специализиран съд, не единодушно

Отмениха освобождаването на Николай Миховски по делото срещу “групата” за опасни отпадъци Лиляна Деянова няма …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.