Последни новини
Home / Законът / Нов Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация забранява подаръци и облаги по служба

Нов Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация забранява подаръци и облаги по служба

Defakto.bg

Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация е публикуван за обществено обсъждане на
Портала за обществени консултации.  Идеята е да  се регулира поведението на всички служители в държавната администрация независимо дали са по служебното или трудовото праоовтношение.

Първият общ етичен кодекс за поведение на служителите в държавната администрация е въведен през 2004 г. въз основна на Закона за държавния служител.  От тогава до днес той не е променян, а  „обществената обстановка и очакванията на гражданите към администрацията са претърпели сериозно развитие и изискуемите стандарти на поведение на служителите в държавната администрация са силно завишени в сравнение с момента на приемане на действащия кодекс“,  се казва в доклад по темата на вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева.

Изброени са серия от нови принципи на които трябва да е подчинена работат и поведението на служителите в администрацията –   законност, лоялност, добросъвестност, безпристрастност, равнопоставеност, отговорност, политически неутралитет, почтеност, конфиденциалност, публичност и прозрачност, колегиалност и учтивост.
В Кодекса се посочва, че служителите в държавната администрация придобиват и управляват имуществото си по начин, който да изключва дори съмнение за злоупотреба със служебното им положение, а в обществения си живот  нямат право да се възползват от служебното си положение или да използват правомощията си за извличане на лична облага.
Разписани са и правила за антикорупционно поведение на служителите в държавната администрация, което да ги  въвлича в корупция.
Служителите в държавната администрация не допускат да бъдат поставени в икономическа зависимост, както и да искат и да приемат подаръци, услуги, пари, облаги или други ползи, които могат да повлияят на изпълнението на служебните им задължения, пише в Кодекса.
Те не могат да приемат подаръци или облаги за извършване на работа, която влиза в служебните им задължения, нито да извършват дейност извън тяхната компетентност.
Служителите не приемат облага или обещание за облага, за да упражнят влияние при вземане на решение от други длъжностни лица във връзка с изпълнение на служебните им
задължения. Те не посредничат за получаване от другиго на облага, за да бъде извършено или да не бъде извършено действие по служба.
Разписано е и задължение – служителите в държавната администрация са длъжни да докладват на ръководителите си за станали им известни данни за корупция или за конфликт на интереси в администрацията, в която работят.
Въвежда се и  защита за служителите, които са докладвали за установено от тях нарушение на Кодекса, както и механизми, гарантиращи неговото спазване –
обучения и разяснителни кампании по приложението му.

При неспазване нормите за поведение на Кодекса служителите в държавната администрация ще носят дисциплинарна отговорност по Закона за държавния служител и Кодекса на труда.

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.