Последни новини
Home / Законът / Отпуските свършват, кадровиците от ВСС заработват

Отпуските свършват, кадровиците от ВСС заработват

Defakto.bg

Отпуските във Висшия съдебен съвет приключват. Това става ясно от отговор на ВСС на запитване на Де факто.

След двете провалени поради липса на кворум заседания на Съдийската колегия за оставката на Методи Лалов, попитахме съвета колко от кадровиците ще са в платен годишен отпуск в понеделник, на 9 септември. За тогава Лозан Панов насрочи ново, трето поред заседание за Лалов. Отговорът: „Към 4 септември 2019 г. 3-ма (трима) от 12-те изборни членове на Съдийската колегия са в законоустановен годишен отпуск, който продължава до 09.09.2019 г., включително“.

С други думи, деветима от колегията, като в тази бройка не влизат председателите на двете върховни съдилища Лозан Панов и Георги Чолаков, в момента вече са на работа, би трябвало да са на работа и в понеделник и да се явят на заседанието. И те са достатъчни за кворум – изискването за него е за присъствието на минимум 8 човека. Значи – въпросът със знаменитата оставка може и да бъде решен. А Лалов вече заяви пред Де факто, че ще съди членовете на съвета за увреждане на интереса му заради забавата.

Свой дневен ред за идната седмица публикува и Прокурорската колегия на ВСС. На 11 септември, сряда, те за втори път ще се опитат да изберат апелативен прокурор на София измежду двама претенденти – сегашният ръководител Албена Вутова и районния прокурор на София Радослав Димов. Вотът веднъж вече бе насрочен в края на юли, но отложен заради заболяване на Вутова. При предния тур, когато дамата бе единствен кандидат, кадровиците й отказаха втори мандат, понеже не била новатор. Междувременно обаче обвинителите от апелативната прокуратура писмено заявиха подкрепата си за нея.

Възможно е да има и заседание на Пленума на ВСС, но дневен ред засега не е публикуван. В същото време по гласуваната от тях стенограма на 12 септември членовете на съвета трябва да обявят датата, мястото и часа за изслушване на кандидатите за нов главен прокурор. Датата е известна отдавна – 24 октомври, а кандидатът е един – Иван Гешев.

 

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 − six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.