Последни новини
Home / Законът / Проф. Валери Димитров с похвално слово за кандидата Иван Гешев: Бил смел и с остър ум, опълчил се на „уникалното престъпление КТБ“

Проф. Валери Димитров с похвално слово за кандидата Иван Гешев: Бил смел и с остър ум, опълчил се на „уникалното престъпление КТБ“

Defakto.bg

Кампанията срещу него била „мръсна“, а опонентите – „клакьори и лакеи“

Иван Гешев

След масовите подкрепи от прокурорски колективи (в голямата си част подписани от началниците им), от дирекции на МВР и от ДАНС, както и от двамина ректори – на ЮЗУ и УНСС (чиито писма бяха представяни като колективни становища на вузовете), в хвалбите за Иван Гешев индивидуално се включи проф. Валери Димитров.

В становище, тутакси публикувано на сайта на ВСС, проф.Димитров заявява, че го изпраща „като член на юридическата академична общност“. В момента той е ръководител на катедра „Публичноправни науки“ в УНСС.

Валери Димитров е от познатите на публиката юристи, чест гост на тв студиа по банкови въпроси, бе депутат от НДСВ, после председател на Сметната палата, избиран на поста включително с гласовете на ДПС, а впоследствие и на ГЕРБ. В парламентарното си битие той бе и автор на промяната в Закона за съдебната власт, която направи публични закритите дотогава заседания на Висшия съдебен съвет, защото делата на съдебните кадровици трябва да на открито – за което тогава получи публични адмирации.

Сега проф.Димитров излиза с впечатляваща страстна подкрепа за Иван Гешев като кандидат за главен прокурор, най-вече заради мегаделото „КТБ“, покрай което двамата се запознали и преподавателят консултирал прокурора. Става дума за процеса срещу Цветан Василев и още 17, обвинени от спецпрокуратурата под ръководството на Гешев като „организирана престъпна група“ от банкери, одитори, счетоводители и прочее, извършвали банково дело. Спецове нарекоха тази конструкция уникална. А в едно от безкрайните си изявления самият Иван Гешев обрисува прокурорския успех като „да кацнеш с дизел на Луната“.

Според Валери Димитров кандидатът за главен прокурор е: „смел, отговорен и морален“, „пример за публичност и отчетност“, „има остър и аналитичен ум“, в същото време „просто по човешки не крие възмущението си от действията на човека, злоупотребил с доверието и парите на хиляди вложители“. Обобщава: „Избирането на Иван Гешев за главен прокурор за мен ще означава и че ще бъдат положени максимални усилия за изматата КТБ да има справедливо възмездие“ (Казусът вече е в съда, каквото е свършила прокуратурата – свършила).

Впечатляват и определенията спрямо противниците на Гешев, назовани „лакеи и клакьори на човека, ограбил банката“, участници в „мръсна кампания“, автори на „маймунска логика“, отстояващи „глупави до идиотизъм твърдения“ с користни цели.

Емоциите на проф. Димитров са си негова работа, както и изборът му да ги направи публично достояние. За чистота на фактите обаче напомняме, че твърдяната от юриста-преподавател „актуална информация за отхвърляне на иска на Оманския фонд срещу държавата от инвестиционния арбитраж във Вашингтон“ на два пъти бе публично опровергана от д-р Радосвета Василева (която освен дъщеря на баща си е и юрист с впечатляваща квалификация).  Както и че примерната „публичност“ на кандидата за главен прокурор, схващана от него като гръмки акции под медийни прожектори вече доведе до нова жалба срещу България пред Евросъда в Страсбург от Десислава Иванчева и Биляна Петрова за погазените им човешки права.

И още – в малобройните, в сравнение с подкрепите, становища на неприемащите кандидатурата на Иван Гешев (включително на гражданския съдия Васил Петров и адвокати) се излагат същностни аргументи за фигурата, ролята, отговорностите на главния прокурор като такъв. Ако има кой да ги чуе.

 

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Правителството за втори път гласува антикорупционния закон срещу “ развалата“ по високите етаж на властта

Министерският съвет отново гласува проекта на Закон за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши …

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.