Последни новини
Home / Законът / Евросъдът в Страсбург не откри нарушения в сагата „Агро Фриго“

Евросъдът в Страсбург не откри нарушения в сагата „Агро Фриго“

Defakto.bg

Европейският съд по правата на човека не откри нарушения на правото на справедлив процес и на защитата на собствеността в дело, заведено от българска фирма срещу държавата.

В казуса „Агро Фриго“ срещу България“ седемчленна камара на ЕСПЧ приема, че с възобновяване на дело, приключило с окончателно решение за солидно обезщетение в полза на дружеството, Върховният административен съд е действал законосъобразно и затова правото на справедлив процес не е нарушено. А, макар че „Агро Фриго“ е имала основателни легитимни очаквания да получи присъденото обезщетение, намесата в случая е преследвала легитимна цел – защита на държавния интерес.

В състава на камарата вместо титулярният български съдия Йонко Грозев е участвала съдията ад хок Мира Райчева.

Неотдавна Де факто напомни фактите по случая. След като първо печели дело за отказана й субсидия по САПАРД, но шефът на фонд „Земеделие“ отказва сключване на договор заради изтекъл срок за това, новозагорската фирма внася иск по Закона за отговорността на държавата. И отново печели, като Върховният административен съд присъжда солидното обезщетение от общо 6 305 809 лева – главница и лихви, тъй като срокът е пропуснат не по вина на „Агро Фриго“. По искане на финансовия министър обаче ВАС отменя влязлото в сила решение и постановява ново, че обезщетение в случая не се дължи.

В решението си Евросъдът заявява, че принципът на правна сигурност е основен за върховенството на закона, предполага окончателност на съдебните решения и допуска отклоняване от правилото при изключителни обстоятелства.

В случая ВАС е възобновил производството, за да защити правата на държавата, представлявана от министъра на финансите, която е била засегната от решението за обезщетението и е имала право да участва в производството (страна по предишните дела е бил фонд „Земеделие“).  Защото след като България става член на ЕС през 2007 г. плащанията по САПАРД са преустановени и всяка дължима от „Земеделие“ щета в тази връзка би се поела от държавния бюджет. 

Евросъдът цитира решенията на националните съдилища – при повторното разглеждане – че в случая „Агро Фриго“ не била установена пряка причинно-следствена връзка между претендираните вреди и непредставената субсидия, както и че самата фирма не била направила планираната инвестиция, което е трябвало да направи по програмата. Освен това впоследствие било установено, че в заявлението за субсидия дружеството било представило неистински документи.

Решението може да се обжалва пред Голямата камара на ЕСПЧ.

About De Fakto

Проверете също

СЕС отхвърли жалба на Wizz Air Hungary Zrt. срещу решение на ЕК за одобрена помощ за румънската авиокомпания Blue Air

Жалбата срещу решението на Комисията за одобряване на помощта на Румъния за авиокомпания Blue Air …

След близо 70 години членство на страната в ООН, ВАС осъди Министерския съвет да обнародва устава на организацията

  Адвокатът има правен интерес да иска изпълнение на публичноправно задължение в полза на всички …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.